Irritaties om files

Irritaties om filesRegelmatig zijn er verkeersopstoppingen in ons klein stadscentrum. De meeste hebben te maken met de reguliere drukte van mensen die naar het werk of school gaan, maar te vaak zijn er ook files omdat er een aanrijding heeft plaatsgevonden.
90% van de gevallen is blikschade
Per maand zijn er gemiddeld 1.800 aanrijdingen, een bijzonder hoog aantal. In ruim 90% van deze gevallen gaat het om simpele blikschade waarbij mensen prima in staat zijn dit onderling op te lossen. Echter maakt archaïsche werkwijze het noodzakelijk dat de betrokken partijen op de onheilsplek verblijven totdat de politie of de verzekeraar ter plaatse is. Daarnaast wordt er aangenomen dat het de politie is die in zo een geschil een schuldige moet aanwijzen in een schaderapport, terwijl het in feite zo is dat zij deze bevoegdheid helemaal niet heeft omdat agenten geen rechters zijn.
Mobiele telefoons
Vraag is waarom wij al jaren vasthouden aan deze procedure terwijl de technologie ons voorbijstreeft. Kranten betalen grof geld als mensen foto’s aanleveren van verkeersongevallen die zij hebben gemaakt met mobiele telefoons. Waarom is het niet afdoende dat de betrokkenen een of meerdere foto’s maken of omstanders vragen hen hierbij te helpen zodat het verkeer in ieder geval doorgang kan vinden?
Onderling oplossen
Het blijkt dat het de macht der gewoonte is die ervoor zorgt dat er nog steeds mensen zijn die wachten tot de politie ter plaatse is. Vroeger diende deze namelijk een schaderapport op te stellen waarmee men naar de verzekering kon stappen om het daar verder af te handelen. Tegenwoordig is het zelfs zo dat verzekeringsmaatschappijen een eigen schadebrigade hebben die zelf erop uit trekken om dit soort zaken op te lossen. Het kan in sommige gevallen zelfs beter zijn dit soort geschillen onderling en daarna met de verzekeraar op te lossen want stelt u zich eens voor dat meneer A door rood licht rijdt en vervolgens mevrouw B aanrijdt? De verzekeraar kan daar geen boete voor uitschrijven, maar het erbij betrekken van de politie zal dat wel tot gevolg hebben. Daarmee wordt niet gesteld dat men de politie maar achterwege moet laten, het gaat in deze om het flexibel laten verlopen van het verkeer!
Schaderegelingformulier
In het verleden is men bezig geweest met het opstellen van schaderegelingformulieren. Deze zouden beschikbaar moeten zijn voor een ieder en in elk handschoenenvak (of dashboardkastje) moeten liggen ‘voor het geval dat’. Het doorvoeren van dit formulier zou ervoor kunnen zorgen dat men het zelfs onderling moet oplossen zodat het verkeer niet langer gestremd is door het wachten op politie of een schadebrigade. Echter is het doorvoeren gestremd omdat het nog steeds niet gelukt is om fiat van de procureur-generaal te krijgen.
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!