Reddingsvesten alleen verplicht bij veerboten

Voor de boten die vallen onder de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), zijn reddingsvesten verplicht voor de veerboten. Deze boten vallen onder de Wet openbare vervoersmiddelen te water. In deze wet wordt aangegeven dat de bootbestuurders moeten voldoen aan vergunninsgvoorwaarden. In de vergunningsvoorwaarden is opgenomen dat de passagiers verplicht zijn reddingsvesten aan te trekken. Afgelopen zondag zijn er 3 mensen verdronken nadat een boot waarin ze zaten omsloeg in de Marowijnerivier. De slachtoffers hadden geen vesten aan. Het is nog onduidelijk om welke type boot het gaat en als het valt onder deze wet. De MAS had geen informatie over de boot.
Lloyd Gemerts, manager Maritime Administration bij de MAS, zegt dat de bootbestuurder te allen tijde verantwoordelijk is. De bestuurder dient erop toe te zien dat de mensen de reddingsvesten aandoen. Als de passagier de vest niet aandoet, moet de bestuurder ervoor zorgen dat de persoon niet in zijn boot komt. De MAS en de plaatselijke dc zijn belast met de naleving van de genoemde wet.
Gemerts zegt dat de MAS bijkans elke dag controle uitvoert. ‘We staan er niet de hele dag, wanneer we er staan verloopt alles goed’, zegt Gemerts. De MAS heeft vernomen dat het moment ze er niet zijn, de regels weer worden vertrapt. Als een bootbestuurder wordt betrapt, wordt er een proces-verbaal opgemaakt. Één van de hoogste straffen is het permanent intrekken van de vergunning. De MAS heeft ervoor gekozen om via tv- spotjes de passagiers bewust ervan te maken dat ze ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Bij de oversteek van Paramaribo naar Commewijne kan de rivier maximaal 8 meters diep zijn en richting Paranam wel 18 meter.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!