Hardeo Ramadhin: ‘Sozavo is geen verzorgministerie van het volk’

‘Het volk weet niet dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting geen verzorgministerie is van het volk. De gemeenschap moet er beslist niet in trappen door geloof te hechten aan loze beloftes van politici.’ Dit geeft politiek-analist Hardeo Ramadhin desgevraagd te kennen aan Dagblad Suriname. Onlangs zijn op het podium van de NDP tal van onrealiseerbare beloftes gedaan door een Abop-topper. ‘Klop aan in het nieuwe jaar bij Sozavo en wi e regel yu zaak gi yu’, beloofde het hoofdbestuurslid van de coalitiepartij, die topper is bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Deze persoon zegt dat het ministerie zelfs in staat is om waterrekeningen te betalen voor de gemeenschap.
Ramadhin waarschuwt ervoor dat deze functionaris op het ministerie zichzelf behoorlijk in zijn vingers gaat snijden als hij zijn boekje te buiten gaat voor wat betreft het besteden van staatsmiddelen. ‘Het ministerie heeft wel een kleine pot voor minderbedeelden ten behoeve van sociale projecten; dat is altijd zo geweest. Maar dat geld is ook niet zodanig veel dat je via een politiek podium algemeen bekend moet maken. Het is beslist niet het geval dat de begroting van het ministerie het toelaat dat er ongelimiteerd en ongenuanceerd financiële hulp geboden kan worden aan burgers.’
‘Die persoon moet ook niet vergeten dat zelfs het uitgeven van een kwartje aan staatsgeld goed onderbouwd moet zijn. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfs de minister zou niet durven om zulke uitspraken te doen.’ Een voorbeeld van een persoon, die op dergelijke wijze in de bak belandde zonder stil te staan bij de consequenties die volgden op zijn handelingen, is de ex-minister van Openbare Werken, Dewanand Balesar. ‘Hij had dat geld besteed voor privé doeleinden, maar had geen flauw idee dat het zo een negatief effect voor hem zou hebben.’
Ramadhin brengt ook in herinnering dat de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Alice Amafo, ook tot de rij van personen behoort die staatsfinanciën ten eigen bate heeft verkwist. Ten gevolge daarvan moest zij haar portefeuille inleveren gedurende het bewind van regering Venetiaan. Zij zat aan als minister van Transport, Communicatie en Toerisme, toen zij haar dertigste jaardag uitbundig had gevierd met staatsgeld. ‘Dus er is een voorbeeld dichtbij huis.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!