Alcoa lijdt fors verlies van 2.31 miljard dollar door afschrijvingen

Alcoa, die belangen heeft in Suriname alsook Brazilië en Jamaica, heeft in het vierde kwartaal van 2013 een nettoverlies van 2.31 miljard dollar geleden, in vergelijking met een nettowinst van 234 miljoen dollar een jaar eerder. Dit is gebleken uit de cijfers die het concern donderdag publiceerde. De 2.31 miljard dollar bestaat onder andere uit 1.7 miljard dollar aan afschrijvingen op smelterijen in de Verenigde Staten en Canada. Opgeschoond voor eenmalige posten zou Alcoa een winst hebben geboekt van 40 miljoen dollar. Een van de eenmalige posten is een schikking, die ongeveer 384 miljoen bedraagt, om vervolging voor omkoping in Bahrein af te kopen. Uit de cijfers blijkt dat het bedrijf minder winst haalde uit de leveringen aan de auto- en luchtvaartsector, die daarentegen een sterke groei hebben getoond in het vierde kwartaal van 2013. De winst uit voornoemde sectoren daalde van 77 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2012 naar 21 miljoen dollar in 2013. De winstdaling is mogelijk te wijten aan de lage aluminiumprijs. In het vierde kwartaal van 2013 stond de aluminiumprijs met een gemiddelde van 1815 dollar per ton op het laagste niveau sinds het tweede kwartaal in 2009. De omzet bedraagt 5.6 miljard dollar tegen 5.9 miljard dollar een jaar eerder. Alcoa verwacht dat de vraag naar aluminium in 2014 zal toenemen met 7 procent, ongeveer evenveel als de stijging in 2013. De vraag zal vooral moeten komen uit de luchtvaartsector, de autobranche, de bouw en verpakkingsindustrie.

error: Kopiëren mag niet!