Rijstontwikkelingen te Brokopondo geen bedreiging rijstsector Nickerie

Politiek analist Hardeo Ramadhin zegt dat er in het binnenland niet op grote schaal aan rijststeelt kan worden gedaan, omdat de oude kustvlakte niet voor rijstbouw is. Ook is het maar een pilotproject, dus kan het geen gevaar zijn voor de rijstsector Nickerie. Ramadhin geeft verder aan dat er in het binnenland net maar een paar balen geoogst kunnen worden. De oogst zal een derde of een vierde van de oogst te Nickerie zijn. Volgens informatie van Ramadhin wordt de rijstteelt gedaan te Victoria op de rivierterrassen. Daar is er sprake van een dikke laag sediment en moet er dan regelmatig met water gesproeid worden.
In dat gebied wordt er nog niet gesproken van een hectare, zegt Ramadhin. Om de lokale markt te voorzien van rijst is er 8000 hectare nodig op jaarbasis, en 40.000 ton rijst nodig voor de Surinaamse markt per 12 maanden. Rijst van het binnenland zal ook veel duurder zijn als de vervoerskosten bijgeteld worden.
Als de rijst in het binnenland voor de bewoners aldaar is, is het een prima idee. ‘Nickerie zelf heeft 50.000 hectare rijstarealen en we benutten slechts 23.000 hectare.’ Volgens Ramadhin zou die investering in de resterende hectare moeten plaatsvinden, omdat daar de kennis en de infrastructuur al aanwezig is. Afgelopen seizoen is 22.000 hectare ingezaaid.
Desondanks zegt Ramadhin ‘hoe meer wij produceren hoe beter het is’. Hij vindt het wel een goede ontwikkeling. Ramadhin vertelde verder dat hij binnenkort met een boek uitkomt over de historische ontwikkeling van de rijstbouw in Suriname.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!