‘Hmm, lekker!! Koude bara’s!’

tours met snacks 1
tours met snacks 2Het toerisme in ons land laat te wensen over ondanks er een groot aanbod is aan bedrijven die tours aanbieden. Veel van die tours zijn inclusief snacks en drinken. Wat veelbelovend klinkt, zeker als de prijzen in euro’s zijn en er niet om liegen. Dan zou men tenminste mogen rekenen op een flink bord eten en een goede, gedegen kennismaking met de Surinaamse keuken!
Big business
Helaas, verre van dat. Het aanbieden van tours lijkt eerder op het geld uit de zak van toeristen kloppen. Één van de goedkoopste tours en daarmee ook de meest populaire is een tour waarbij men dolfijnen kan gaan spotten. Kosten? Zeven- en twintig en een halve euro! Omgerekend is dat dus ongeveer SRD 125. Dat is de prijs die per persoon gevraagd wordt. Zulke tours gaan pas definitief door als er minimaal 4 personen mee gaan. Ervaring wijst uit dat soms wel tien personen meegaan die allemaal diezelfde prijs betalen en dat er dus per tour een bedrag van zeker SRD 1.250 wordt binnengehaald. Een gids verdient gemiddeld €25 of SRD 110 per tour, per dag.
Koud en klein
Heeft men geen kennis van de Surinaamse keuken dan is zo een tour uitermate geschikt. Zo een tour is ook leuk voor hen die van varen houden, van de zachte deining van de Surinamerivier of de wat heftigere golfslag op het stuk waar de Surinamerivier en de Commewijnerivier samenkomen. Daar is ook alles mee gezegd, want het dolfijnen spotten blijkt het spotten van vinnen te zijn. En wie gedacht had lekker te kunnen eten, kan beter zorgen dat hij of zij een draagbare magnetron (bestaan ze al?) bij zich heeft! De beloofde snacks zijn namelijk 1 bara, 1 loempia en 1 bakabana per persoon. Koud! En klein. Kosten per persoon? Misschien SRD 6 per persoon?
‘Echte Surinaamse snacks’
Tijdens de boottocht wordt men volgens de brochures ook voorzien van snacks. En daar helpt een draagbare magnetron echt niet want het betreft ‘snacks’ zoals bananenchips, cassavechips en zoutjes. Kosten? Per grote zak misschien SRD 5? Iemand uit Amerika kan het ‘exotic’ vinden maar als Surinamer zou men zich plaatsvervangend schamen. Drankjes worden geschonken uit grote flessen en wel twee keer per persoon. Het is een schande dat in een land waar zoveel liefde voor voedsel is, wij onze toeristen accommoderen met het goedkoopste van het goedkoopste, maar wel de hoofdprijs vragen!
FIS en Cynthia mcLeod
Niet alle touroperators maken zich hieraan schuldig trouwens. Wie een fietstour boekt bij bijvoorbeeld Fietsen in Suriname, kan gegarandeerd rekenen op een volle maag, van drank en eten, en dat mag ook wel aangezien fietsen in de felle zon alleen kan als men goed verzorgd word. En de plantagetours van onze bekendste schrijfster zijn het beste. Die kosten €40 per persoon, maar daar hoeft men geen eigen magnetron voor mee te nemen, geen maag van tevoren te vullen want de schrijfster weet hoe het hoort: Wil je ons land leren kennen dan doe je dat rollend van een overvolle maag die is gevuld met een diversiteit aan Surinaamse gerechten! Daar wordt de moeite genomen echt te koken voor de gasten, zowel ontbijt als lunch, een warme stevige Surinaamse lunch!! En als mooi extraatje weet men dat vanuit die €40 een aanzienlijk deel zal worden gebruikt voor het overbrengen van kennis aan de jongere generatie.
Toe aan verandering!
Touroperators, de zakken zijn nu lang genoeg gevuld! Of verlaag de prijzen zodat veel van deze tours ook te betalen zijn voor de lokale bevolking (oh, een nieuwe markt!) of ga kwaliteitsvoer bieden en zorg dat de toeristen echt ons land en onze eetcultuur leren kennen en schotel ze niet een zakje chips voor terwijl men echte snacks is beloofd!! Bij een entreeprijs van €27,50 per persoon en kosten die alleen maar in SRD’s zijn mag dat best wel!
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!