Gajadien betreurt ontbreken enquêterecht DNA-leden

Asiskumar Gajadien, VHP-parlementariër, wil enquêterecht voor parlementariërs. Dit recht geeft ruimte aan DNA-leden om zelf een onderzoek in te stellen. ‘Helaas hebben we de wetten ervoor niet. In het verleden zijn er initiatiefwetten gemaakt. Die heb ik al bestudeerd, maar het is nog niet wat het wezen moet’, zegt Gajadien. ‘Vooralsnog zijn de parlementariërs aangewezen op controle en opsporingsinstituten.’ Naar mening van Gajadien functioneert de Rekenkamer vrij slecht. ‘De bevindingen van de Rekenkamer over de sloten kunnen niet triester’, zegt de parlementariër. ‘Van het functioneren van Clad komt bitter weinig terecht. Initiatieven vanuit het Openbaar Ministerie worden gemist.’
Gajadien zegt dit naar aanleiding van de reactie van procureur-generaal Subhaas Punwasi op zijn aanklacht over de corruptiepraktijken op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Punwasi reageerde op de aanklacht door te stellen dat Gajadien moest wezen bij de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname. De VHP-parlementariër is het daarmee niet eens en zegt het niet hierbij te laten. Intussen heeft Gajadien wederom een brief gestuurd naar de pg. Hij vindt het belangrijk dat de samenleving weet dat mensen ten koste van de natuurlijke hulpbronnen zich verrijken. ‘Het gaat bij deze om mensen die toevallig de macht hebben en namens Suriname zaken mogen doen en beslissen. Dit is één van de redenen waarom Suriname zo hoog staat op de corruptielijst.’
Gajadien zegt de vorige regering niet te verwijten voor het feit dat de anticorruptiewet nog niet is afgerond. Alle aanbevelingen van de DNA waren al behandeld en alles was al verwerkt. Nu is het een kwestie van doorsturen, maar ligt tot nu toe op de tafel van de president.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!