Kamla Persad- Bissessar Caricom voorzitter af

2Kamla Persad Caricom voorzitter af.1Met het ten einde komen van het jaar 2013 is ook het ambtstermijn van de voorzitter van de Caricom, die voorgezeten werd door Kamla Persad- Bissessar van Trinidad en Tobago, ten einde gekomen. Ze geeft aan dat haar ambtstermijn in grote mate werd gevormd en beheerst door de beslissingen die werden genomen op de vier en dertigste reguliere vergadering in juli 2013, alsmede door zaken die zich tijdens de zes maanden van haar voorzitterschap dringend aandacht vergden. De economische situatie van de lidstaten in de regio was een van de belangrijkste aandachtspunten. Een van de belangrijkste uitkomsten is de goedkeuring van het bureau van de conferentie voor het instellen van een commissie die over financiën gaat, om de gemeenschap te adviseren over oplossingen die moeten leiden tot groei en ontwikkeling van de lidstaten in de regio.
‘Als erkenning van het feit dat de economische groei en ontwikkeling niet kan worden uitgevoerd zonder het verkeer van personen en goederen, hebben wij onze inspanningen om betrouwbaar vervoer te bieden over de regio geïntensiveerd’, geeft Bissessar verder aan. Op het gebied van transport zal veel profijt gehaald kunnen worden van het werk van de transportcommissie, die opgericht werd tijdens de bijeenkomst van regeringsleiders in juli, waarbij de Terms of Reference werd goedgekeurd door het bureau. Tijdens de conferentie van regeringsleiders in juli is ook ingestemd met het instellen van een Caricom Reparations Commissie, die onderzoek moet doen voor de herstelbetalingen van de voormalige koloniën voor inheemse genocide, de trans-Atlantische slavenhandel en het geracialiseerde systeem om slavernij vorm te geven. De Caricom Reparations Commissie kwam op 9 december 2013 bijeen in Jamaica om zaken te definiëren, te trainen en een plan van aanpak uiteen te zetten. Verder is er de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan personen met een handicap.
Verder is het bureau in november, in een bijzondere zitting, bijeengekomen om te beraadslagen over de uitspraak van het Constitutioneel Hof van de Dominicaanse Republiek, dat gaat over nationaliteit. De uitspraak heeft ervoor gezorgd dat tienduizenden Dominicanen, veelal van Haïtiaanse afkomst, met terugwerkende kracht hun burgerschap kwijtraakten en stateloos werden zonder dat zij de mogelijkheid hadden om in hoger beroep te gaan. Deze ontwikkeling geniet de hoogste prioriteit en een aantal belangrijke maatregelen worden bekeken. Een hiervan is de opschorting van de behandeling van het verzoek van de Dominicaanse Republiek voor het lidmaatschap van de Caricom. Sinds deze ontmoeting hebben de presidenten van het Dominicaanse Republiek en Haïti besloten een comité in te stellen om het probleem, dat tussen deze twee landen speelt, op te lossen. De volgende in lijn om het voorzitterschap van de Caricom op zich te nemen is Ralph Gonsalves, premier van St. Vincent en de Grenadines.

error: Kopiëren mag niet!