Surinaams kerstbroden razend populair in Nederland

Het meterslange kerstbrood werd aangesneden in de aula van de Algemene Hindoeschool basis school VAHON
Het meterslange kerstbrood werd aangesneden in de aula van de Algemene Hindoeschool basis school VAHON
Surinaamse bakkers in Nederland hebben overuren gedraaid door de grote vraag naar Surinaamse kerstbroden. De bakkerij van Ashok Gharbaran uit Den Haag die ook jaarlijks het langste kerstbrood van Nederland maakt, bakt bijvoorbeeld deze maand meer dan 50.000 Surinaamse kerstbroden. Een grote afnemer van de Surinaamse kerstbroden is Stichting Dunya. Jaarlijks delen zij met Kerst op initiatief van PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash honderden Surinaamse kerstbroden uit aan ouderen.
Veel Surinaamse ouderen leven in Nederland in eenzaamheid en in stille armoede. Dat komt door de korting op de AOW, omdat ze vaak pas op late leeftijd naar Nederland zijn geëmigreerd. En met name Surinaamse oudere vrouwen hebben weinig tot geen zelfstandig pensioen opgebouwd doordat ze de zorg voor de kinderen op zich namen, aldus Lucia Baboelal, voorzitter van Stichting Dunya.
De 2500 duizend kerstbroden worden betaald dankzij financiële bijdragen van Surinaamse ondernemers. Ondernemers Robin Goelela en Sali Arslan ontvingen uit handen van PvdA-gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash een ‘breekijzer’ voor hun onbaatzuchtige inzet voor de strijd tegen armoede.
Goelela: ‘Je bent een waardeloze ondernemer als je alleen maar aan verdienen denkt, je moet ook iets teruggeven.’ Wij zijn nu succesvolle ondernemers, maar zeer dankbaar voor de inzet en durf van de generatie van onze ouders’. Het doet daarom pijn dat veel Surinaamse ouderen het nu niet breed hebben.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: