Melkcentrale pakt uit met nieuwe producten

De NV Melkcentrale zal in 2014 een aantal nieuwe producten op de markt brengen. De kwart en liter melk in karton met schroefdop en chocovla behoren tot het nieuw assortiment, zegt directeur Dewkaran Sitaram desgevraagd aan Dagblad Suriname. De Melkcentrale is in een constant proces van vernieuwing en verbetering om het hoofd te bieden tegen de concurrentie. Met de introductie van de low fat yoghurt 125 ml en 250 ml beker in het afgelopen jaar is het bedrijf er met succes in geslaagd haar productassortiment verder uit te breiden. Deze producten zijn goed aangeslagen bij de consument, getuige de afzet. Het parastataal bedrijf heeft de zware concurrentiestrijd tegen de buitenlandse zuivelproducten weten te overwinnen, waardoor zij kan inspelen op innovaties. Zowel aan de afzet als aan de verwerkingszijde worden er investeringen gepleegd om de concurrentiepositie van het bedrijf te verstevigen.
Zo worden programma’s uitgewerkt voor het verbeteren van de kwaliteit van rauwe melk als een van de belangrijkste grondstoffen. De verbetering wordt doorgevoerd vanaf het proces van melken tot de levering. Het programma wordt uitgevoerd door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met de Melkcentrale en de melkboerenorganisaties als partners. Het bedrijf is in tegenstelling tot andere verwerkers in de sector gebonden aan de opkoop van rauwe melk. Daarnaast moet het bedrijf rekening houden met de winstmarge van winkeliers. Dit werkt kostprijsverhogend. De lokale concurrenten van de Melkcentrale gebruiken de goedkopere import melkpoeder als grondstof voor het fabriceren van zuivelproducten. ‘Er zijn obstakels, maar we werken met man en macht om ze te overwinnen’, zegt Sitaram. Het bedrijf zit niet stil maar gaat door met verbetering en van haar productie om de consument hoogwaardige zuivelproducten in verscheidenheid aan te bieden.
Sitaram zegt dat de onderneming in 2013 een meevaller heeft gehad dat expliciet genoemd moet worden. Rudisa, een van de drie spelers in de lokale zuivelproductie die tot voor kort importmelkpoeder als grondstof gebruikte, heeft voor enige maanden rauwe melk opgekocht van de Melkcentrale. Sitaram hoopt dat deze afspraak ook in het nieuwe jaar voortgezet mag worden. De Melkcentrale-directeur hoopt dat in het nieuwe jaar er meer beleid gemaakt wordt gericht op bescherming van de lokale agrarische productie. Zuivelproducenten in Europa worden niet alleen zwaar gesubsidieerd door hun overheden, maar worden ook beschermd tegen producten van buiten Europa.

error: Kopiëren mag niet!