Guyanezen verwijderd uit Langamankondre

frontfotoDe gemeenschap van Langamankondre heeft met medewerking van het dorpsbestuur brutale Guyanezen uit het dorp verwijderd. Deze buitenlandse vissers zijn al geruime tijd een soort plaag in het dorp. Als het geen vulgaire termen die men bezig, dan is het molesteren van jonge vrouwen aan de orde van de dag. De buurtbewoners hebben ernstige last van de luidruchtigheid van de vissers en geur van marihuana. Ook hard drugs wordt gebruikt door de Guyanezen. De dorpsassistenten zijn gestuit op materialen, die gebruikt worden bij het snuiven van drugs. Een logeergelegenheid wordt zonder toestemming gebruikt voor slaap- en toiletbehoeften. De directe aanleiding voor de verwijdering is, dat de vissers een bak en een emmer vol met manja’s hebben genuttigd, zonder medeweten van de eigenaar. De troep die achtergelaten is op het strand is niet te overzien. ‘Het lijkt hier een vissershaven te zijn.’
‘Drie dagen terug waren er tien boten hier aangemeerd. En wat voor capriolen ze eruit halen? Het is genoeg geweest’, aldus een felle dorpeling die de Guyanezen liever vandaag dan morgen ziet vertrekken. Dorpshoofd Rames Kajoeramari zei dat het dorpsbestuur een goede samenwerking heeft met de politie van Marowijne. De politie heeft recentelijk al een boot gesommeerd het dorp te verlaten. Ze vertrokken en keerden terug in de avonduren. Het dorpshoofd zei verder dat op grond van hun veiligheid, in geval van beroving op zee, ze het dorp wel mogen aandoen. In andere gevallen is het nodeloos dat de vissers in het dorp verblijven.
In het belang van orde en veiligheid van de gemeenschap is het raadzaam dat de vissers het dorp verlaten. In het verleden heeft het dorp ook diefstallen gekend van allerhande waardevolle spullen, waardoor zulke lieden als de potentiele verdachten waren aangemerkt. Twee bemanningsleden van de SK-boot ‘Miss Henna, SK 606’, waren oneens met de uitzetting en zeiden dat ze wel redenen hebben het dorp aan te doen. Dorpshoofd Kajoeramari zei dat indien de buitenlandse vissers geen gehoor geven aan de actie van het dorp, er zwaarder ingegrepen zal worden in samenwerking met de justitiële autoriteiten.

error: Kopiëren mag niet!