Politieagent wil punt zetten achter mishandeling gehandicapte

1 Politieagent J‘A skowtu ben aksi mi fu fergiti alla sani san ben psa. A ben aksi mi fu pot wan punt baka ala sani’, zegt Amerka Jackie aan Dagblad Suriname. Jackie, die een lichamelijk beperking heeft, moest enkele weken terug 4 rake klappen in zijn gezicht incasseren van politieagent J. die werkzaam is op politiepost Calcutta. De afgelopen week werd hij middernacht tegen half 12 wakker vanwege J. die vergezeld van twee andere politieagenten op zijn woonadres kwam. J. hield aan Jackie voor om de zaak te laten voor wat het was. ‘ Mi no kan fergiti a san dati.’ Het bevreemdt Jackie dat één van de politieagenten die samen met J. thuis bij hem was, een foto met hem heeft gemaakt. ‘Mi no ben wiki so bung, daarom mi no aksi saide den mek’ a foto.’
Op de dag van het incident was Jackie samen met andere jongens aan het voetballen achter het politiebureau. J. vond dat de bal te vaak naar hen toe rolde, waar ze bezig zouden zijn met verkeerscontroles. Volgens Jackie is dit een pertinente leugen. Op die middag vond er helemaal geen verkeerscontrole plaats. Integendeel bevond J. zich op het politiebureau toe hij met “oooj’ Jackie aansprak. Na de voetbalpartij kwam J. Jackie in een winkel tegen, waar hij hem ervan betichtte dat hij brutaal was. Hij bracht hem naar het politiebureau en gaf hem rake klappen in zijn gezicht. Volgens Jackie heeft J. zijn ene stomp die hij gebruikt als arm zo hardhandig naar achteren gedraaid en gedrukt dat deze nog steeds opgezet is. Daarbij maakte J. zelfs de opmerking dat hij die stomp kan breken en als verklaring meegeeft dat Jackie zich hevig verzette op het bureau ten gevolge waarvan deze is komen te breken.
Door Jackie is reeds geruime tijd al melding tegen J. gedaan bij Onderzoek Personeelszaken, OPZ. ‘Den mang bo bel mi. Ma den no bel mi ete.’ Hij zit alleen te hopen dat deze kwestie niet in de doofpot belandt. Het is al de derde keer dat hij in moeilijk vaarwater is gekomen met de politie. De eerste keer moest hij ondanks het feit dat hij geen volledige armen heeft, een politiewagen wassen. Die dienstdoende functionaris vond dat Jackie samen met nog een andere jongen ‘te vrijpostig’ geweest was. De tweede keer betrof het dezelfde agent J. die Jackie per vergissing aanzag voor een dief en hem op het politiebureau heeft verhoord. De derde keer was het dezelfde politiefunctionaris J. die Jackie ‘te vrijpostig’ vond en hem 4 rake klappen in zijn gezicht toebracht.
Ook districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani zocht Jackie thuis op. ‘Ik ken die jongen sinds baby af. De agent heeft totaal verkeerd gehandeld’, verklaarde hij tegenover Dagblad Suriname. Het viel de burgervader op dat Jackie na de mishandeling niet meer gaat voetballen. Dit vormde de leidraad voor hem om de jongen te gaan bezoeken. ‘Hij zag er zo down uit.’ Na de mishandeling is Jackie in zijn schulp gekropen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!