Defensie haalt 90% van gestelde doelen

Het ministerie van Defensie heeft gisteren op feestelijke wijze het jaar afgesloten met het personeel op de tonen van Naks Kaseko Loko. Lamuré Latour, minister van Defensie, gaf tijdens zijn toespraak aan hoe het afgelopen jaar was en wat de plannen voor het komend jaar zijn. Latour zegt in ieder geval tevreden te zijn over de behaalde resultaten, ‘maar dan nog is het geen reden om feest te vieren, omdat het altijd beter kan’.
‘De doelen die niet gehaald zijn, zouden komen door onder andere eigen schuld’, zegt Latour. Een ander deel zou komen door de afhankelijkheid van anderen. De defensieorganisatie heeft het afgelopen jaar gezorgd voor goede huisvesting voor haar personeel. Zo is de Memre Buku Kazerne gerenoveerd en het gebouw van de militaire politie heeft ook een beurt gehad. Verder zijn de barakken te Bosbivak opgeknapt. De militaire posten te Moengo, Afobakka en Apoera zijn aangepakt. De eerste fase van het renoveren van het militair hospitaal is eveneens afgerond.
Personeelsleden zijn in het afgelopen jaar in de gelegenheid gesteld om zich te bekwamen door de aangeboden opleidingen zowel in Suriname en als in het buitenland.
Latour wil de ex-militairen weer in dienst nemen. Deze beschikking ligt al op de tafel van de vicepresident. Het leger heeft nu al afspraken lopen met instanties die zullen zorgen voor opleidingen voor de ex-militairen. In 2013 zijn er in het leger 400 mannen en vrouwen in dienst genomen verdeeld over twee lichtingen. Het valt de bewindsman op dat een grote groep is afgewezen om gezondheidsredenen.
Het leger heeft het afgelopen jaar vervoersmiddelen aangeschaft, waaronder korjalen, motorfietsen voor de militaire politie en bussen en kreeg het een schenking van China. Vier pantservoertuigen zijn goed gerehabiliteerd teruggekomen uit Brazilië.
Wie het komend jaar de bevelhebber van het leger wordt, houdt de minister nog geheim. Er zal gekozen worden uit één van de besten, zegt Latour. Nu is Ronnie Benschop plaatsvervangend bevelhebber van het leger.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!