Verkeerd ingestelde en onderhouden airco maakt ziek

Verkeerd ingestelde en onderhouden airco maakt ziekDe regentijd is weer begonnen en daarmee breekt weer een periode aan, waarbij mensen een grieperig gevoel krijgen. Klachten over verkoudheid blijven rondgaan in deze periode, maar men vergeet de rol die de airco hierbij speelt.
De koelende werking van een airco berust op twee principes. De lucht wordt door middel van condensatie gekoeld. Droge lucht geeft een frisser gevoel, terwijl vochtige lucht als warm en benauwd wordt ervaren. In een klimaatbeheersingsinstallatie wordt warme lucht naar binnen gezogen en over een koude verdamper geleid. De warme lucht condenseert en wordt zo verkoeld en ontvochtigd. Deze koude en droge lucht wordt de ruimte ingeblazen en verkoelt de omgeving.
Als een airco goed is ingesteld, wordt je er niet verkouden van. Daarentegen kan een slecht ingestelde airco wel degelijk ziekmakend zijn en bijna alle airco’s van Suriname staan niet goed afgesteld. Een van de meest voorkomende problemen is dat de airco te koud staat ingesteld. De binnentemperatuur van een airco gekoelde ruimte mag niet lager zijn dan maximaal 6 graden ten opzichte van de buitentemperatuur. De meeste mensen kunnen het grote temperatuurverschil niet verdragen. Deze grote overgang van warm naar koud is een aanslag op het lichaam. Wanneer men met een buitentemperatuur van 30 graden in een ruimte binnenloopt waar de airco lager dan 24 graden staat, kan men gemakkelijk verkouden worden. In de regenperiode wordt dit probleem nog eens versterkt doordat de buitenlucht erg vochtig is en vaak mensen door de regen nat worden. Al deze zaken spelen mee, wanneer men ziek wordt van de airco.
Ook is gebleken uit onderzoek dat een temperatuur van 25 graden optimaal is voor de meeste mensen. Er is nog een aspect wat meespeelt met het ziek worden van een airco. In een klimaatbeheersingsinstallatie zitten filters die zorgen dat verontreinigers worden tegengehouden. Het wegvangen om een betere luchtkwaliteit te creëren, is vaak een verademinig voor mensen, met name degenen die last van de luchtwegen hebben. Deze filters moeten echter regelmatig schoongemaakt en vervangen worden. Als dit niet gebeurt, dan krijgen schimmels en bacteriën vrij spel. Deze groeien harder wanneer vochtige buitenlucht naar binnen komt. Zo vermindert uiteindelijk de luchtkwaliteit en wordt de airco een ziekmakend systeem. De gevolgen zijn dat mensen last krijgen van verkoudheid, keelpijn en een grieperig gevoel. Slecht onderhouden airco’s zijn gemakkelijk te herkennen aan de stof die tussen de shutters zit en de donkere ‘stoffige plekken’ die op en rond de airco zitten. Deze ‘stoffige plekken’ zijn namelijk geen stof, maar een schimmel die in de airco genesteld is. Wanneer dit het geval is, is schoonmaken niet meer voldoende en moet eigenlijk de hele filter vervangen worden. Zo kan het grieperige gevoel tijdens de regenperiode niet zozeer toegeschreven worden aan het water wat uit de hemel valt, maar aan de verkeerd ingestelde klimaatbeheersingsinstallaties die in het land aanwezig zijn.

error: Kopiëren mag niet!