Mans: ‘Laat kinderen mondig zijn’

Dat is het grootste verbeterpunt binnen het onderwijs volgens prof. Dennis Mans. “Men heeft nog steeds de gedachte dat als volwassenen praten, kinderen hun mond moeten houden.” Volgens Mans gaat het mondig zijn hand in hand met het weerbaar zijn. Volgens hem moeten scholen hier al in de eerste klas mee beginnen. “Wanneer deze kinderen dan op het voortgezet onderwijs komen, zijn ze beter voorbereid, hebben ze meer vertrouwen in hun eigen kunnen zodat ze beter die studie kunnen aanpakken. Wanneer ze het punt bereiken dat ze hun diploma in hun handen krijgen, hebben we niet alleen goed opgeleide burgers, maar ook weerbare burgers!” Hij heeft wel begrip dat er rust en orde moet zijn in de, vooral grotere, klassen. “Maar dat kan soms een beetje ten koste gaan van de mondigheid die kinderen van nature hebben. Ik denk dat het geen goede zaak is om die mondigheid in de kiem te smoren.”
Geef de minister nog wat credit
Er zijn nog wel meer verbeterpunten binnen het onderwijs, maar Mans wil daar niet alleen bij stil staan. “Onlangs zijn er twee mensen gepromoveerd op onze eigen universiteit, dat is mooi. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er nog steeds ruimte is voor verbetering en dat die ruimte ook benut moet worden!” De verbeterpunten zijn aan het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Volgens sommigen is de minister drukker bezig met cultuur dan met onderwijs. “Ik heb daar geen commentaren op te geven. Wel vind ik dat de minister er nog maar kort is. Hij is er pas enkele weken. Bovendien is het iemand uit mijn eigen nest, hij komt ook van de Anton de Kom Universiteit. Ik ben van mening dat hij wel van goede wil is. Daarom denk ik dat we hem nog wat credit moeten geven.”
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!