Hygiëne restaurants laat te wensen over

hygiene restaurants laat te wensen overDe hygiëne in de restaurants in Suriname laat nogal wat te wensen over. Dat komt doordat het orgaan dat belast is met de controle hierop, het BOG, onderbemand is. Dat zegt Ricky Stutgard, levensmiddelentechnoloog. “Daardoor kunnen zij niet alle restaurants controleren en ze kunnen ook niet regelmatig controleren.” Volgens Stutgard is het eveneens de reden dat de controles voornamelijk alleen binnen Paramaribo plaatsvinden. “Op verre plaatsen als bijvoorbeeld Albina of Nickerie is er minder controle en dat maakt dan dat uiteindelijk de hygiëne te wensen overlaat.”
‘Van de 46 maar 5 een voldoende’
“Men denkt dan meteen aan Chinese restaurants maar dat is niet meteen zo!”, aldus de levensmiddelentechnoloog. Hij haalt het voorbeeld aan uit 2002. “Toen is er een onderzoeksteam van het BOG op pad gegaan om 46 restaurants te onderzoeken en te controleren op specifieke punten. De checklist was door mij samengesteld en van de 46 restaurants waren er maar 5 die een voldoende hadden gescoord! De 41 die een onvoldoende hadden, waren niet alleen maar Chinezen. Als we dus praten over hygiëne, dan moeten we kijken naar alle gelegenheden, alle restaurants en eethuizen, en niet meteen denken aan de Chinezen.”
De consument moet zelf opletten
De slechte controle van het BOG geeft restaurants en eethuizen eigenlijk vrij spel. Dat maakt dat de consument een doelwit is van bacteriën en ziektes indien zij voedsel nuttigt in onhygiënische eetgelegenheden. Stutgard adviseert mensen dan ook om zelf goed op te letten. “Bij aankomst moeten mensen al kijken naar de omgeving, is deze schoon? Zelf heb ik de neiging om de WC’s te controleren om te kijken of deze netjes worden onderhouden. Daarnaast ook opletten of er geen uitwerpselen te vinden zijn van kamrawentjes en ander ongedierte.” Hij benadrukt dat indien men ergens ziek is geworden van eten, men er niet nogmaals dient te gaan eten.
Risico’s
Het gevaar op een voedselvergiftiging of voedselinfectie is groot als er onhygiënisch gewerkt wordt op plekken waar eten wordt bereid en verkocht. “Zeker voor de risicogroepen. Daarbij kan een voedselvergiftiging of infectie zelfs dodelijk zijn!Men kan namelijk last krijgen van maag- en darmstoornissen zoals diarree en braken maar ook duizeligheid.” Met risicogroepen bedoelt Stutgard zwangere vrouwen, chronisch zieken, ouderen boven de 65 en kinderen onder vijf jaar.
Breng de gemeenschap op de hoogte
Wat kunnen consumenten doen in geval ze zoiets meemaken? Volgens Stutgard kan men in eerste instantie zelf het beklag doen bij het bedrijf zelf en kijken wat de reactie is. “Als dat niks uithaalt, kan men BOG inschakelen zodat er een controle uitgevoerd kan worden. Wat men ook kan doen is een ingezonden stuk sturen naar de krant zodat de gemeenschap hoe dan ook op de hoogte wordt gesteld. Zo was ook te lezen in de krant dat een gesloten restaurant na enkele dagen weer open was. Het BOG zal dan zeker weer een kijkje gaan nemen om te kijken of men nu dan wel aan de eisen voldoet!”

error: Kopiëren mag niet!