SPBA en VPP lusten elkaar niet

De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) en de Vereniging van Padie Producenten (VPP), de twee organisaties in de rijstsector, lusten elkaar niet. De SPBA staat onder voorzitterschap van Harrynandan Oemraw en de VPP staan onder leiding van Bramdew Rampedarath. De VPP heeft de beschermende hand van NDP-topper Rachied Doekhie boven zich.
Zo wordt de SPBA door Doekhie aangegeven als te zijn een papieren tijger. Slechts een handjevol rijstboeren zouden bij deze organisatie zijn aangesloten. Volgens de politicus heeft deze organisatie een klaagcultuur. Verder heeft hij beslist geen goed woord over voor de voorzitter van deze organisatie. ‘Deze persoon heeft nooit rijst geplant in zijn leven, dan wil hij namens de rijstboeren komen praten’, zegt Doekhie.
Bij de petitieaanbieding aan het staatshoofd waren zaken ruim van tevoren geregeld voor de rijstboeren om naar Paramaribo af te reizen. Volgens verklaringen van Doekhie had de VHP voor de financiering gezorgd. ‘De rijstboeren die Paramaribo nooit hebben gezien of niet vaak zien, zijn meegegaan.’ Doekhie wijst er ook op dat de organisatie het ook nog aan de stok kreeg met de toenmalige minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Kermechand Raghoebarsingh. Deze had het klaaggezang van de SPBA diverse malen onder de aandacht van de organisatie gebracht. Dat de rijstsector minder goede tijden tegemoet gaat, heeft volgens hem te maken met de ontwikkelingen op de wereldmarkt. ‘Er zijn andere rijstboeren. Hen ga je nooit horen. Ze klagen niet maar werken.’ Hiermee doelt hij op de rijstboeren die aangesloten zijn bij de VPP.
Oemraw op zijn beurt verduidelijkt aan Dagblad Suriname dat de SPBA bijkans 470 leden telt die contributie betalen. De contributie bedraagt SRD 2 per ingezaaide hectare per jaar. In totaal zijn er bijkans 1300 leden geregistreerd. Hieruit betaalt slechts het bovenaangehaald aantal trouw hun contributie.
VPP heeft geen leden
Door de VPP wordt aangegeven dat zij 700 leden telt. ‘Wel, laat mij u één ding zeggen, wanneer u die twee nullen weghaalt, komt u op 7. En van die 7 moet u 3 aftrekken. De VPP telt alleen 4 bestuursleden, ze hebben geen leden’, aldus Oemraw. Dat de aanbieding van de petitie aan het staatshoofd gefinancierd zou zijn door de VHP bestempelt hij als een leugen. ‘Meneer Doekhie praat alleen rotzooi. Hij zegt alleen rotte dingen om mensen te beledigen.’
Volgens Oemraw hadden de rijstboeren zelf alles bekostigd. Elk persoon moest een bedrag van SRD 50 neertellen voor de heen en terugweg, waarin een portie eten was inbegrepen. ‘Wat nog mankeerde aan geld heb ik uit de kas van de SPBA betaald.’ Volgens Oemraw probeerde Doekhie te voorkomen dat zij een petitie zouden aanbieden aan de president. ‘Want dat is een klap in zijn gezicht. Dat wil zeggen dat hij niets doet in Nickerie. Het is juist een schande voor hem.’
Ook is er een vete gaande tussen Oemraw en Doekhie. Het gaat er namelijk om dat een perceel, met als titel erfpacht en 500 m² groot, geoccupeerd zou zijn geworden. Dit terrein behoort in feite de Productie Verwerkingscoöperatie Middenstandspolder toe, waar ook Oemraw de voorzitter van is. ‘Doekhie wil dit perceel aan andere mensen geven. Maar ik heb een kort geding aanhangig gemaakt, daarom is hij boos geworden.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: