Meer dan 200.000 auto’s in ons klein centrum

1 Meer dan 200.000 auto’s in ons klein centrumJaarlijkse drukte, de irritaties en de frustraties
Wie in het centrum van de stad wil vooruit komen in het verkeer moet geduld hebben, veel geduld. Want naarmate de feestdagen steeds dichterbij komen, wordt het steeds drukker en zit het verkeer constant vast. Voor wie even snel een taxi wil pakken van punt A naar punt B kan het weleens een teleurstellende en frustrerende dag worden. Taxi’s willen en kunnen nauwelijks nog door het centrum rijden.
Taxi’s
Glenn Ramadin van Tourtonne’s Taxi geeft aan dat het elk jaar weer verschrikkelijk is rond deze tijd. ‘Mensen klagen over de lange wachttijden van de taxi’s, maar het is lastig voor ze om er doorheen te komen. We rijden natuurlijk zoveel als we kunnen en om dit probleem een beetje aan te pakken, hebben wij enkele posten verspreid over de stad waar onze chauffeurs gebruik van kunnen maken zodat ze toch redelijk snel ergens kunnen komen.’ Ramdin geeft verder aan dat het vroeger pas rond een 12.00 uur druk begon te worden. ‘Maar tegenwoordig zie je dat het al om 11.00 uur begint, die drukte. En dat duurt zeker tot een uurtje of 15.00 uur!’ Hij geeft ook aan dat er specifieke plekken zijn waar dan geen doorkomen aan is. ‘Als je bijvoorbeeld de brug over zou willen, is dat lastig. En al helemaal dat stuk van de Saramaccadoorsteek richting Latour.’
De verkeerschaos komt samen met een duurder kostenplaatje, aldus Ramadin. ‘Ja, dat stilstaan in de file zorgt voor meer verbranden van brandstof, dat kost extra geld. Maar we rijden wel overal naar toe, soms zullen we wel proberen tot een compromis te komen met de klanten als het echt lastig wordt.’ Verschillende taxichauffeurs van andere bedrijven geven aan dat ze niet verder willen rijden dan Ondrobong. ‘Sommige ritten doe je ineens twee uur over. Dan kost het ons geld. Af en toe zijn er klanten die aangeven dat ze extra betalen, maar meestal willen mensen dat niet.’
Parkeren
Ook parkeren is een nog groter probleem dan normaal. Iedereen moet toch in het centrum zijn en men kan de auto’s nergens kwijt. Deze worden her en der op trottoirs geparkeerd, waardoor voetgangers gedwongen worden op straat te lopen. Op bijvoorbeeld de Henck Arronstraat kan dat weleens problematisch zijn. Zodra de lichten op groen springen, trekken de auto’s op en niet zo zuinig ook. Dat geeft voetgangers op sommige stukken, maar een kleine ruimte om te manoeuvreren tussen de voorbij racende auto’s en de auto’s op de stoep. Opvallend is dat er nergens lijkt te worden gecontroleerd.
Alcoholgebruik
Nog opvallender is het aantal mensen dat al rond 10.00 uur in de ochtend bier aan het drinken is. Bij vele supermarkten staan mensen met blikjes of flesjes bier. Deze worden vaak op straat achtergelaten of zelfs achteloos weggegooid. Op meerdere plaatsen in de stad zijn er op straat scherven te vinden. Altijd een probleem, maar nu extra lastig met de verkeersdrukte als stukken van het wegdek niet bereden kunnen worden door glas dat er niet hoort te liggen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: