Kandidaat-Deken: ‘Maak gebruik van uw stemrecht’

Op 21 december 2013 zullen de leden van de Surinaamse Orde van Advocaten, (Sova) hun stem uitbrengen teneinde een nieuwe Deken te kiezen. De vorige Deken heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en van rechtswege is hij Deken af. De Deken, die gekozen wordt, vertegenwoordigt de Sova in en buiten rechten, conform de Advocatenwet (SB 2004 no 42). De Sova is een publiekrechtelijk orgaan met verordenende bevoegdheid en staat voor zaken regarderende het algemeen belang voor de samenleving en in het belang van de rechtzoekende onder repressief toezicht van de minister van Justitie en Politie, aldus mr. Teresa Patterson, kandidaat–Deken, aan Dagblad Suriname.
‘Er zijn reeds voorstellen gedaan aan de minister voor wijzigingen van de Advocatenwet, echter dient niet uit het oog verloren te worden dat de huidige Advocatenwet nog steeds van kracht is en er dus rechtens een beroep daarop kan worden gedaan. Het structureel tekort aan rechters en griffiepersoneel, alsmede de beschikbaarstelling van financiële middelen en faciliteiten is momenteel een heet hangijzer. Hierover zal er wederom met de minister om de tafel worden gezeten. Dit geldt ook voor de adequate invulling en beleving van de bestaande Advocatenwet. Zo nodig zal met in achtneming van de administratieve procedures beroep worden ingesteld bij de President van de Republiek Suriname’, geeft de kandidaat te kennen.
Vanuit de Sova, en als één van de pijlers van het recht en de rechtstaat, zal eveneens bekeken moeten worden hoe zij zelfstandig haar bijdrage kan leveren, opdat het vertrouwen van de justitiabele wordt hersteld in de advocatuur en de andere actoren met de rechtspleging belast. Binnen ons rechtsbestel zal de Sova een actievere rol van bewaker van de rechtstaat dienen te vervullen. ‘Ik wil mij dan ook voor bovenstaande zaken inzetten en aangezien de beslissingsmacht bij de algemene ledenvergadering van de Sova rust, wil ik bij deze, alle leden van de Sova oproepen om aan deze verkiezing deel te nemen en gebruik te maken van hun stemrecht’, zegt mr. Patterson tot slot.

error: Kopiëren mag niet!