‘Suriname moet harde maatregelen treffen tegen Guyana’

Onlangs heeft het Nieuw Front een persbericht uitgebracht over het Tigri-gebied. In een vraaggesprek met Dagblad Suriname stelt parlementariër Radjkoemar Randjietsingh (Nieuw Front/VHP) dat Suriname harde maatregelen moet treffen tegen Guyana. Het buurland heeft onlangs mijnbouw- en bosbouwrechten uitgegeven aan een derde. Het Nieuw Front heeft een schrijven gericht naar de voorzitter van De Nationale Assemblee waarin men vraagt dat de president in het parlement uitleg geeft over de situatie. Hij geeft aan dat er afspraken zijn gemaakt met Guyana dat niemand handelingen mag plegen in dat gebied. Hij vindt de uitgifte van rechten door de Guyanese regering aan een onafhankelijke derde illegaal. “Suriname zou hierop hard moeten terugslaan.” Randjietsingh vreest dat Suriname het stuk terrein zal verliezen als het geen gepaste maatregelen treft.
Protest
Guyana pleegt volgens de parlementariër illegale beheersdaden. Deze beheersdaden kan een land alleen plegen als het stuk terrein dat land toebehoort. Op de vraag wat het Nieuw Front heeft gedaan aan dit probleem toen hij in het machtscentrum was, geeft Randjietsingh aan dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. “Wij vinden dat het ons terrein is dus hoeven wij niet naar de rechter. Als Guyana vindt dat het stukje land hem toebehoort dan moeten zij naar de internationale rechter die over deze zaken gaat.” Nu er beheersdaden worden verricht door Guyana op een stuk land dat Suriname toebehoort, moet Suriname wel stappen ondernemen. Suriname moet middels dialoog dit probleem oplossen en als dat geen oplossing biedt, moet men naar de internationaal rechterlijke organisaties stappen die hierover gaan. Al geruime tijd pretendeert Guyana dat Tigri zijn grondgebied is. Ook op diverse internationale kaarten is te merken dat het Tigri-gebied als grondgebied van Guyana wordt aangegeven. Vanuit Surinaamse zijde wordt internationaal bekeken, niet of nauwelijks protest aangetekend.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!