RGD-arts vraagt SRD 20 voor ‘je bent laat’

Arts vraagt SRD 20 voor‘Je bent laat mevrouw. Wil je het geld nu betalen of wil je morgen terugkomen met je zoon’, kreeg de moeder van de 4-jarige Tausif Banarsi gisteren te horen bij de dokter. Omstreeks half elf werd zij gebeld door de school met de mededeling dat haar zoon heet aanvoelde. Ze bracht hem gelijk bij de dokter aan de Landingstraat alwaar de RGD-poli staat gevestigd. ‘Ik kwam daar en de verpleegster zei tegen mij dat ik na 5 personen volgde. Toen ik binnenkwam bij de dokter, zei ze aan mij dat ik te laat was. Zij wilde niet luisteren dat ik mijn kind van school heb gebracht’, sprak de moeder tegenover Dagblad Suriname.
Voor de moeder is het een vraagteken dat haar zoon ook voor gisteren ziekteverlof heeft gekregen en de volgende dag. ‘Maar ik zei haar dat het al bijna 12 uur was, dat hij al vrij zou zijn van school. Ze heeft me gezegd dat ze zo werken, op deze manier.’ De dokter heeft vastgesteld dat de jongen een middenoorontsteking heeft opgelopen. De moeder had slechts SRD 20 op zak. Het feit dat zij de dokter plotseling moest betalen, maakte dat zij geen geld meer had voor de medicijnen.
De moeder heeft geld bij haar vader geleend om de medicijnen af te halen. Dit bedraagt SRD 2 per recept. Ze heeft 7 recepten meegekregen van de arts. De medicijnen zijn onder andere: drie verschillende oordruppels, amoxyl-stroop, vitaminetabletten en zetpillen. ‘Laat die dokter dat geld voor mij achterlaten. Ik heb dat hard nodig, het valt niet van boven.’ De jongen is verzekerd via de BZSR (Basiszorg Self Reliance).
Dagblad Suriname maakte contact met de RGD-rayonarts van Nickerie, Premdew Lachman. Informatie over de consequenties voor de arts, kon op het hoofdkantoor van de RGD in Paramaribo beschikbaar zijn, zei deze. Dagblad Suriname maakte ook contact met de directeur van de RGD, Maaltie Sardjoe. ‘Neen, het mag niet’, antwoordde zij resoluut op de vraag of het in ontvangst nemen van die betreffende SRD 20 wel valide en verantwoord is. ‘Geen enkele arts mag geld vragen.’ Het behandelen van patiënten met een BZSR is ook gratis. Sardjoe legt er de nadruk op dat deze kwestie onderzocht zal worden. Afhankelijk hiervan zullen er maatregelen tegen de betreffende arts getroffen worden. De moeder van het patiënt kan haar beklag indienen middels het plegen van een telefoontje naar de afdeling Voorlichting van de RGD op het telefoonnummer 490580.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!