Goede sier of wansmaak?: de metalen kerstboom

Afgelopen week is men op het Onafhankelijkheidsplein wederom begonnen met het opzetten van de kerstboom. Boom mag men het eigenlijk niet noemen, aangezien het geval meer weg heeft van het geraamte van een bouwwerk. Het is eigenlijk ook een bouwwerk, een bouwwerk dat niks zegt over ons land.
Meten met twee maten?
In meerdere landen wordt er gebruik gemaakt van soortgelijke ‘bomen’. In Brazilië staat er één die de langste kunstkerstboom van de wereld is en die staat vermeld in Guinnes Book of Records(zie foto). Wat wij ermee doen, is echter de vraag. Gezien het feit dat we ons dit jaar hebben ontdaan van Sinterklaas omdat we iets eigens schijnen te moeten willen, is het raar dat we elk jaar zonder klagen een’ kerstboom’ neerzetten, nog wel op het Onafhankelijkheidsplein! Een imitatie van een boom die hier niet groeit behorende bij een feest dat ook ons land heeft bereikt tijdens de koloniale periode die onze regering zo erg hekelt. Waarom zo een lelijk geval wel en de goedheiligman niet?!
Waarom geen echte tropische boom?
Wij zijn één van de meest groene landen ter wereld met een gigantisch gebied aan tropisch regenwoud. Waarom hebben we daar niet één van de bomen voor de gekapt? Of is Kerst geen goede reden om een boom te kappen en gooien we ze liever in de uitverkoop zodat ze nog een euro of dollar opleveren? Misschien hadden we ook het Guinnes Book of Records gehaald met een echte tropische kerstboom in plaats van het slappe aftreksel waar wij straks goede sier mee proberen te maken.
Vraag het de creatievelingen!
Onze kunstsector is bloeiende en groeiende. Waarom zijn er geen wedstrijden uitgeschreven door onze minister van Cultuur waarbij er vanuit de creatieve laag van het volk diverse ideeën konden worden geopperd? Aangezien wij zo erg op zoek zijn naar een nieuwe identiteit is die creatieve laag van de bevolking perfect om zich daarmee bezig te houden. Wie weet hebben we op een dag dan wel een mooie echte Surinaamse kerstboom gemaakt van natuurlijk materiaal of, nog beter!, hebben we zelf een boom uit ons bos gekozen die voor ons symbool kan staan voor de gedachte van Kerst.

error: Kopiëren mag niet!