Miliendia wil gemeenschap bewust maken

Op het Valliantsplein kunnen mensen vandaag hun bloeddruk, hartstand, gewicht en suiker laten controleren tegen een geringe prijs. Deze tijd van het jaar eten Surinamers ongelimiteerd. Patiënten die vaak hoge bloeddruk hebben of diabetes raken vaak ontregeld. Patiënten met een beroerteaanval nemen toe. ‘Wij willen die awareness overbrengen naar Surinamers om gezond te eten vooral in december’, zegt Evelien Boerleider, directrice van Miliendia Thuiszorg. ‘Wij als thuiszorg geven over het algemeen zorg aan mensen na hun ziekenhuisfase en 99% van de patiënten is diabeet en bloeddruk- of hartpatiënten. Al deze zieken hebben te maken met een niet gezonde leefstijl.
De slogan van deze awareness campagne is: ‘Verander je leefstijl, leef gezond’. De komende zaterdagen van het jaar zal Miliendia ook aanwezig zijn op het plein tussen 08:00 en 12:00 uur.
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) lijden ongeveer 346 miljoen mensen wereldwijd aan diabetes. Meer dan 80% van sterfgevallen als gevolg van diabetes komen voor in ontwikkelingslanden. De organisatie zegt dat het aantal doden als gevolg van diabetes in 2030 zal verdubbelen.
In Suriname neemt het aantal mensen dat overlijdt aan diabetes toe. In 2005 stierven 171 personen, terwijl het in 2010 een aantal van 220 was. Hiervan waren 130 vrouw en 121 man.
In Suriname komt ruim 15% van alle nierdialyses door een te hoge bloeddruk. Van alle dialysepatiënten heeft bijkans 50% suikerziekte (diabetes). Van dit aantal heeft 10% nog eens hoge bloeddruk.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!