SRS eist excuses Santokhi

1 SRS eist excuses 1
1 SRS eist excuses 2Voor 15 december 2013 moet VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbieden voor geuite lasterlijke insinuaties aan het adres van het radiostation Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) en moet hij beloven dat hij in de toekomst de goede naam en eer van het radiostation niet meer te zullen bezoedelen. Dit laten de directie en de raad van toezicht (RvT) van dit staatsmedium weten in een verklaring. ‘Indien zulks uitblijft, zullen de directie en RvT van de SRS Santokhi in rechte aanspreken.’
Volgens de SRS heeft Santokhi tijdens een VHP-bijeenkomst te Henar, in het district Nickerie, eind november het station verweten de hele dag racistische haat en etnische verdeeldheid te zaaien met het doel de natie Suriname te verscheuren. ‘Deze insinuaties, die kant noch wal raken, en in flagrante tegenspraak zijn met de realiteit, tasten het imago en de goede naam van de SRS in ernstige mate aan’, zegt de SRS in haar verklaring.
Santokhi zegt in een reactie aan Dagblad Suriname dat hij deze uitspraken heeft gedaan, nadat hij al maanden klachten kreeg van luisteraars over de racistische opmerkingen die gemaakt worden tijdens het praatprogramma BTO op de SRS. ‘In dit programma worden systematisch etnische opmerkingen gemaakt, waarvan vele delen in de samenleving er last van hebben. Deze personen vinden dat er een inbreuk gepleegd worden op hun etnische afkomst. Dit is niet goed voor de samenleving’, zegt de VHP-voorzitter. Santokhi zegt een verzameling van bandjes te hebben van dit programma, waarin de etnische uitspraken zijn gedaan. ‘Als de SRS het wil, kan ik deze bandjes graag voor ze sturen. Ook voor de rechter als het moet.’ Op de vraag of hij zijn excuses voor 15 december aan de SRS zal aanbieden, zegt Santokhi: ‘dan gaan wij maar naar de rechter’.
De verklaring van de SRS is getekend door RvT-voorzitter Vivian Gordon en de directieleden Patrick Sweet en Guno Ravenberg.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!