Boetoe begint met politieke carrière na NJP

Boetoe begint met politieke carierre na NJP‘Doe hetgeen waarvoor je wordt gekozen, denk niet dat hier een club is om te spelen’, is het advies dat Derryl Boetoe geeft aan zijn opvolger. Boetoe, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), kijkt toch wel tevreden terug op zijn periode als voorzitter. Er zijn enkele zaken die niet gelukt zijn bij de uitvoering, maar desondanks heeft het instituut een goede beurt gemaakt. Voor een beter functioneren van het NJP moeten de interne zaken institutioneel versterkt worden. Het is de bedoeling om steeds het imago van het instituut te verbeteren, zodat het daadwerkelijk als belangrijk instituut erkend wordt.
Derryl Boetoe zegt intussen al formele en informele gesprekken te hebben gevoerd met politieke partijen. Dat het NJP wordt gezien als springplank voor jongeren naar de politiek, is volgens Boetoe niet slecht te noemen. Na zijn analyses zal hij voor een politieke partij kiezen. Welke het is, houdt de voorzitter nog geheim. De twee vorige voorzitters van het NJP zijn intussen al aangesloten bij een politieke partij. Boetoe geeft aan tijdens zijn voorzitterschap het belang van de samenleving in het bijzonder van de jeugd te dienen.
De taak van het instituut is om de zorgpunten die er zijn onder de jongeren voor te leggen aan de overheid. Een belangrijk platform om dat te kunnen doen, is tijdens het Nationaal Jeugdcongres. In 2012 heeft het NJP het voor elkaar kunnen krijgen dat de president, vicepresident en DNA-voorzitter aanwezig waren tijdens het congres.
Het was ook het NJP, dat de regering het advies gaf om de inschrijfgelden op de basis- en voj-scholen af te schaffen. De bouw van lokalen het afgelopen jaar komt ook door inzet van het NJP. In Nickerie vroeg het NJP ook voor meer recreatiegelegenheid, waarvan het nieuw zwembad te Wageningen het product is. Het NJP kreeg ook veel klachten dat jongeren uit verouderde boeken onderwezen werden. Deze klacht is toen doorgespeeld naar de overheid en intussen zijn er nieuwe schoolboeken geïntroduceerd.
Tijdens het afgelopen congres werd het vraagstuk medische voorzieningen ook aangehaald. De president heeft daarop ingespeeld met de basis zorgverzekering, zegt Boetoe. Het NJP is een adviesorgaan naar de regering toe en de regering heeft gedurende zijn periode wel degelijk ingespeeld op adviezen van het NJP.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!