Santokhi: ‘Oproep PVV is politiek signaal’

1 SantokhiDe oproep van de Nederlandse politieke partij PVV om Bouterse te arresteren, is voor VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi een politieke zet van voorzitter Geert Wilders om de Nederlandse regering te dwingen een standpunt in te nemen inzake de ‘kwestie Bouterse’. Vanwege de werking van het internationaal recht zijn er beperkingen als het gaat om staatshoofden die in de hoedanigheid van staatshoofd reizen, zegt Santokhi. Ze genieten dan onder andere volgens het Verdrag van Wenen immuniteit, waardoor een arrestatie niet mogelijk is. De VHP-voorzitter zegt dat er echter binnen de topjuristerij thans andere inzichten bestaan dat dit wel mogelijk is. De politicus plaatst de oproep van Wilders meer in het kader van oppositievoering, daar de partij momenteel in politiek Nederland in een moeilijk parket zit en dit signaal kan gebruiken als drukstelling naar de Nederlandse regering toe.
De VHP-topper zegt dat als het gaat om strafbare feiten die vallen onder jurisdictie van het Internationaal Strafhof of het VN-tribunaal, de immuniteit wel wegvalt. PVV eist dat Nederland Zuid-Afrika om aanhouding van president Desi Bouterse moet vragen als die in het land arriveert voor de uitvaartplechtigheden van Nelson Mandela. De PVV heeft dat in het afgelopen weekeind aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, gevraagd.
Na de aanslagen van 11 september hebben de Amerikanen de Patriot Act aangenomen. Deze wet heeft als doel meer mogelijkheden te geven aan de Amerikaanse overheid om informatie te vergaren over en op te treden in geval van mogelijk terrorisme. Nu Dino Bouterse ook terrorisme ten laste is gelegd, kan dit wellicht gevolgen hebben voor de Surinaamse president.

error: Kopiëren mag niet!