Roofverdachte vrij wegens gebrek aan bewijs

Bispo S. werd maandag integraal vrijgesproken vanwege gebrek aan wettig en overtuigend bewijs. Hij wordt verdacht op 11 april dit jaar een gewapend overval te hebben gepleegd in het binnenland. De vervolgingsambtenaar Shanta Mahadew achtte de gewapende beroving met geweld wettig en overtuigend bewezen. Als bewijsmateriaal hanteerde zij drie getuigenverklaringen en de herkenning van de verdachte. Uit de verklaringen blijkt dat de slachtoffers bezig waren in een goudconcessie toen vier gemaskerde en gewapende Brazilianen binnen stormden. Zij hielden de arbeiders onder schot en maakten daarbij ruw goud en de bezittingen van de arbeiders buit. Tenminste drie van de benadeelde arbeiders herkenden deze verdachte positief. Zij herkenden hem vanwege zijn postuur. De verdachte heeft ‘o-benen’ en heeft ook nog een kapot oog. Volgens de arbeiders hadden de daders maskers op. Deze verdachte had een bril met donkere glazen op. Tijdens de aanhouding op 25 april trof de politie een kogelwerend vest in zijn auto aan. Het vest is door de kleermaker herkend. Hij had dit voor de eigenaar van de goudconcessie vermaakt en vervaardigd. Rekeninghoudende met alle omstandigheden eiste de openbare aanklager een straf van 4 jaar met aftrek en verbeurdverklaring van het voertuig.
Advocaat Serge Heijmans betoogde in zijn pleidooi dat een kunstmatige koppeling nimmer kan leiden tot bewijs. Zijn cliënt heeft inderdaad een kapot oog, maar dat wil niet zeggen dat hij de dader is. Bovendien hebben de getuigen verklaard dat de dader een zonnebril op had. Dus zij hebben noch het gelaat noch het oog van de dader kunnen zien. Een vermoeden kan nimmer leiden tot bewijs. De raadsman verzocht de rechter om zijn cliënt vrij te spreken vanwege al deze twijfels.
De magistraat motiveerde dat er nimmer een confrontatie heeft plaatsgevonden tussen de verdachte en de getuigen. Er is ook nimmer een fotocollage getoond aan de arbeiders. Met betrekking tot het kogelwerende vest werden geen zaken gerapporteerd. De magistraat kan de verdachte niet alleen veroordelen vanwege de bijzondere kenmerken. Zij achtte het bewijs onvoldoende om tot een veroordeling te komen. De magistraat legde de twijfels in het voordeel van de verdachte uit en sprak hem vrij van de gehele tenlastelegging. Verder besloot Karamatali om het in beslag genomen voertuig terug gegeven. Bispo S. werd onmiddellijk in vrijheid gesteld.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!