Kenneth Biervliet: ‘Er zijn meerdere Jogi’s’

Kenneth Biervliet, directeur op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, zegt dat er meerdere mensen zijn die in leerkrachtenwoningen of dienstwoningen verblijven en niet meer in dienst zijn van het onderwijs of de overheid. Landelijk moeten er ruim 400 dienstwoningen zijn. Het ministerie denkt er hard over na om te kijken in hoeverre het mogelijk is de leerkrachtenwoningen te verkopen, omdat het ministerie niet altijd in staat is de huizen te onderhouden. Ook is het zo dat de leerkrachten nu niet hoeven te wonen in Saramacca, heden ten dage worden ze dagelijks vervoerd. Biervliet die heel voorzichtig is in de beantwoording van de vragen, zegt dat Jogi zelf heeft aangegeven dat de bouwwerkzaamheden van zijn woning gaande zijn. Het ministerie verwacht daarvan uitgaande dat Jogi spoedig uit de dienstwoning zal vertrekken.
Mahinder Jogi, VHP-parlementariër, reageerde heel geïrriteerd toen Dagblad Suriname vroeg als hij nog steeds in een leerkrachtenwoning verblijft. Mahinder Jogi is al twee termijnen parlementariër en verzorgt intussen geen lessen meer. Dagblad Suriname vroeg aan Jogi als hij als oud-onderwijzer recht heeft op de woning. “Hebben die anderen er wel recht op dan?” was het antwoord van de parlementariër. Jogi gaf aan dat hij niet de enige is die een dienstwoning bezet houdt. ‘Als ik uit het huis vertrek, is het probleem met dienstwoningen nog niet opgelost te Saramacca. Het hindert mij dat Dagblad Suriname mij komt vragen als ik in een dienstwoning woon’, waren de woorden van Jogi. De VHP-parlementariër uit Saramacca zegt dat hij bezig is met de bouw van zijn eigen huis. Hij kon echter niet aangeven wanneer hij uit de dienstwoning vertrekt.
De belastingbetaler onderhoudt Jogi en nog vele anderen die gratis in dienstwoningen verblijven. Een huurhuis in Suriname kost gemiddeld 300 euro per maand. Per jaar bespaart Jogi al gauw ongeveer 3.600 euro. Jogi ontvangt een royale vergoeding voor het parlementaire werk en een salaris als beleidsadviseur op het ministerie van Openbare Werken. Minister Ramon Abrahams vroeg Jogi vorig jaar op 9 november om op het werk te verschijnen, omdat hij volgens Abraham zich nooit aan het werk had gemeld. Minister Rabin Parmessar heeft na zijn aantreden Jogi ook opgeroepen te verschijnen op het werk. Jogi gaf aan het druk te hebben met zijn werkzaamheden als DNA-lid. Als hij wat meer vrije tijd heeft, zal hij wel op het werk verschijnen.
Moraal en ethiek
Twee salarissen toucheren en toch gratis in een woning van de overheid wonen, is een kwalijke zaak. Daarnaast gaat het DNA-lid ervan uit dat als hij uit de woning vertrekt, het probleem van dienstwoningen niet opgelost zal zijn. Het ergerlijke aan deze reactie is dat hij niet inziet dat hij nu een deel van het probleem is, terwijl hij een deel van de oplossing behoort te zijn. Een vrije woning is weer een onderwijzer geholpen, een school geholpen en heel wat leerlingen geholpen.
In een vraaggesprek met Dagblad Suriname vraagt Jogi om niets hierover te schrijven aangezien het hem zal schaden. Jogi laat zien dat hij niet functioneert op het morele niveau dat je van een parlementslid zou mogen verwachten. Hoeveel waarde moeten we hechten als Jogi in het parlement vragen stelt aan de regering over corruptieaangelegenheden? Op 23 juli 2010 kreeg Jogi ruim 147 ha grond toegewezen. De toenmalige minister van RGB, Michael Jong Tjien Fa, keurde de aanvraag binnen twee dagen goed. Jogi zei dat zijn vader het perceel in 1986 al had aangevraagd. De familie Jogi zou daar aan veeteelt doen. Aan grond om te bouwen ontbreekt het Jogi dus ook niet.

error: Kopiëren mag niet!