Dino Bouterse houdt vast aan onschuld

dino bouterseDino Bouterse is gisteren wederom voor de rechter verschenen in New York. Het was een besloten zitting. Bouterse ontkende niet alleen de aanklacht betreffende terrorisme, maar ook de eerdere aanklachten over drugshandel en illegaal vuurwapenbezit. Volgens openbaar aanklager Preet Bharara in New York heeft Dino Bouterse grote aantallen mensen die verdacht worden van lidmaatschap van de terreurorganisatie Hezbollah, Surinaamse paspoorten aangeboden. Hij zou daarvoor miljoenen Amerikaanse dollars hebben gevraagd. Met Suriname als permanente basis zouden zij aanslagen kunnen voorbereiden op Amerikaanse doelen. Achteraf bleken het undercoveragenten te zijn van de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst, de DEA. De aanklager legt in de dagvaarding uit hoe Bouterse is gefilmd, onder meer tijdens het plannen van drugstransporten en het steun willen verlenen aan terreurorganisatie Hezbollah.
Het Amerikaanse OM stelt verder dat Dino Bouterse met deze undercoveragenten heeft gesproken over het opzetten van trainingskampen voor de Hezbollah in Suriname. Hij verschafte een agent een vals paspoort waarmee hij Suriname kon binnenkomen om een trainingslocatie te inspecteren.
Ondertussen loopt de uitleveringszaak tegen zijn comparant Edmund Quincy Muntslag door en is deze uitgesteld naar 7 januari 2014. Tegen Muntslag is er vooralsnog geen terrorismeaanklacht ingediend. De verdere behandeling van de zaak is uitgesteld naar 7 februari 2014. Indien hij wordt veroordeeld voor terrorisme, kan hij veroordeeld worden tot een minimumstraf voor de duur van 40 jaren.

error: Kopiëren mag niet!