Brood en banketproducten vanaf januari gestandaardiseerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft op 5 december 2013 een seminar gehouden met als thema ‘Algemene vereisten voor het etiketteren van voorverpakte goederen’. Tot de aanwezigen behoorden ook de minister van Handel en Industrie (HI), Raymon Sapoen, alsook drs. R. Grauwde (directeur SSB) en mw. D. Sumter (voorzitter SSB).
Dhr. Stutgard, voedseltechnoloog, gaf een presentatie over het concept standaard. Hij gaf een uiteenzetting over de algemene vereisten die moeten gelden voor voorverpakte goederen. Zo moet een etiket het adres van de producent bevatten en moet de beschrijving op de verpakking tenminste in het Engels vermeld staan. Minister Sapoen geeft in een vraaggesprek met Dagblad Suriname aan dat vanaf januari 2014 nog meer producten gestandaardiseerd zullen worden.
Hij gaf verder aan dat standaardisering ‘de grote challenge’ is van dit tijdsbestek. Als land dat ook produceert, is het van belang dat de goederen aan minimale kwaliteitsstandaarden voldoen. Het SSB is volgens de minister ingesteld om op basis van regionale en internationale normen het ondernemersklimaat zodanig te motiveren dat ze overgaan tot het standaardiseren van hun producten. Dit is een voordeel voor de producent zelf, maar ook voor de consument. De producent levert kwalitatief goede producten en de burger weet dat hij kwalitatieve producten in de schappen van de winkels mag aantreffen.
Eerder dit jaar is rijst, vanaf de productie tot verwerking, gestandaardiseerd en vanaf januari 2014 zullen brood en banketproducten tot standaard worden verheven. Verder ligt in de planning om touroperators en eieren te standaardiseren. Op de vraag waarom het zo lang duurt voordat een product gestandaardiseerd is, geeft Sapoen aan dat de standaarden en technische voorschriften zowel regionaal alsook internationaal gemakkelijk terug te halen zijn, maar er moet ook gesproken worden met de sector zelf. Het laatste neemt meer tijd in beslag.

error: Kopiëren mag niet!