Blue Wings vindt oordeel EU voorbarig

JHAUW 2.De Europese Unie (EU) heeft luchtvaartmaatschappij Blue Wings weer op de blacklist geplaatst. Dat wil zeggen dat de carrier niet mag vliegen in Europees luchtruim. Vluchten naar Frans Guyana zijn dus nu uit den boze. Blue Wings-directeur Amichand Jhauw zegt desgevraagd dat de maatschappij door haar advocaat in London formeel in kennis is gesteld over het EU-besluit. Uit het gesprek met de Blue Wings-topper blijkt dat het bedrijf niet eens is met het besluit van de EU. Jhauw zegt dat de maatregel te maken zou hebben met een vliegtuigongeluk dat plaatsvond in 2010. Het Blue Wing Airlines-ongeval vond plaats op 15 mei 2010. Een Antonov An-28 stortte neer, enkele minuten nadat het toestel was opgestegen voor een binnenlandse vlucht van de Airstrip te Godo Olo naar Zorg en Hoop. Bij het ongeluk kwamen de zes passagiers en de twee bemanningsleden om het leven.
Er moest een rapport worden uitgebracht over de oorzaak van dit ongeluk. ‘De EU vaardigde de maatregel af zonder de uitkomsten van het onderzoek af te wachten’, verklaart Jhauw. Anderhalf jaar later krijt de maatschappij het rapport van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme waaruit blijkt dat het ongeluk niet te wijten was aan een fout van Blue Wings. EU heeft volgens Jhauw voorbarig gehandeld. Het rapport wordt ‘gefiled’ en opgestuurd naar de EU. Het is niet gelukt dit te doen voor de vergadering van de EU deze week. De ontmoetingen vinden om de 90 dagen achter gesloten deuren plaats. Het is de bedoeling het onderzoeksrapport door te sturen waardoor het op de volgende top behandeld kan worden.
De EU heeft haar jaarlijkse “EU Air Safety List” met luchtvaartmaatschappijen die verbannen moeten worden uit Europa, recent geproduceerd. Op deze lijst komt ook Blue Wings van Suriname voor. De luchtvaartmaatschappij werd afgelopen donderdag op de zwarte lijst gezet.

error: Kopiëren mag niet!