Somohardjo wil liever ceremoniële president

PL-topper Paul Somohardjo is beslist geen voorstaander van het presidentieel stelsel. Tegenover Dagblad Suriname verklaarde hij graag een ceremoniële president te willen. Somohardjo zou aspiraties voor het presidentschap hebben na de komende verkiezingen. Bij een presidentieel kiesstelsel kiest het volk rechtsreeks zijn president. Somohardjo wil hier niets van hebben.
Hij kan zich heel goed terugvinden in het huidige parlementaire kiesstelsel waar een volksvertegenwoordiging wordt gekozen door het volk. Die kiest op haar beurt de president. ‘Het parlement is het hoogste college van staat en zo moet het ook blijven. Het is namelijk het parlement dat de regering controleert. De ministers zijn verantwoording verschuldigd aan het parlement. Ook de president is verantwoording verschuldigd aan het parlement.’ Volgens Somohardjo is deze hiërarchische verdeling prima. ‘Het parlementair kiesstelsel heeft goed gewerkt in het verleden. Ook de Europese landen hebben dit systeem. Waarom zouden wij het dan moeten veranderen?’
De naam van NPS-voorzitter Gregory Rusland wordt genoemd als één van de presidentskandidaten bij de komende verkiezingen. Hij gaf zijn mening over het al dan niet wijzigen van het parlementaire kiesstelsel niet prijs. Volgens hem moet het volk zich uitspreken middels een referendum.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!