‘Als ik jonger was, zou ik die hond een flinke pak slaag geven’

‘Als ik jonger was, zou ik die hond een flinke pak slaag geven’, zei de 86-jarige Elbien Castillion tegenover Dagblad Suriname. Afgelopen woensdag is hij op de markt in Nieuw Nickerie geheel onverwachts gebeten door een hond. Door tussenkomst van de politie werd hij naar de dokter afgevoerd. Thans gaat het de betere kant op met de wond aan zijn enkel. ‘Gelukkig heb ik geen hoge bloeddruk en suiker. Dan pas zou het moeilijk zijn’, zegt Castillion opgelucht.
Niemand heeft zich opgegeven als te zijn de eigenaar van de hond. ‘Die hond is van niemand.’ Castillion legt er de nadruk op dat zowel de standhouders als de marktbezoekers er mede schuldig aan zijn dat er zwerfhonden verblijven op de markt. ‘Ze zetten juist eten voor de beesten. Wat overblijft aan voeding wordt aan die honden gegeven. Dan gaan die honden natuurlijk niet weg.’
Het is meerdere malen voorgekomen in Nickerie dat burgers gewond zijn geraakt door toedoen van straathonden. Een persoon kwam zelfs te overlijden na een botsing. Bijkans twee weken terug liep een motorfietser een ernstige fractuur aan zijn rechteronderbeen op. Dit was het resultaat van een botsing met een hond, die zomaar de straat overstak. Ook hield de persoon schaafwonden over aan de valpartij. De schade aan de motorfiets was ook groot.
In juni van dit jaar kwam de 48-jarige Mohammed Rashied Salarbaks te overlijden ten gevolge van een botsing met een hond. Hij reed met zijn bromfiets over de Arnold Julenweg. Het is tot nu toe niet bekend geworden wie de eigenaar is van de hond. Het vermoeden bestond dat het om een straathond ging. Deze kwestie is meerdere malen aangekaart door gewestelijk politiecommandant Stanley Benschop. Zo was hij voornemens de straathonden in de omgeving af te maken. Toen kwam echter de Dierenbescherming in het geweer.
In juni van het afgelopen jaar moest de bestuurder van een zwarte Chaser, dhr. Mahabier, uitwijken voor een hond aan de Cassaveweg. De man kwam hierdoor in botsing met een busje. Door de harde slag kwam het busje op haar zij te liggen in de langs de Cassaveweg lopende trens. Dewani Hanoeman, bestuurster van het busje, raakte hierbij gewond en werd per ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!