Kamla Madho: “IAP NV is nu een parastataal”

Om toch wat zorgen uit de wereld te helpen, heeft Dagblad Suriname contact opgenomen met Kamla Madho, medeoprichter van Innovative Agro-Processing Industries, de naamloze vennootschap die zich bezig zal houden met de productie van cassavemeel in Suriname ten behoeve van de export. “Wij mogen best wat trotser zijn op ons eigen ding”, vindt Madho. Het bedrijf is vooralsnog bezig met het uittesten van de apparatuur voor de productie van meel. De apparaten zijn over de maanden heen elk afzonderlijk uitgetest, met gebruik van kleine hoeveelheden cassave. Vandaag zullen de machines allemaal tegelijk en afgestemd op elkaar, uitgetest worden. Op basis van het resultaat zal het bedrijf binnen de daaropvolgende weken officieel in productie gaan. De exacte datum is ons nog niet bekend gemaakt.
De medeoprichter gaf aan dat voor de officiële productie 10.000 kg cassave nodig zal zijn. Aan boeren is gezegd om hun product aan te houden aangezien de voorbereidingen nog getroffen moeten worden door de onderneming alvorens in productie te kunnen gaan. Madho geeft aan dat zeer complexe processen gepaard gaan bij de productie van meel en dat IAP deze processen correct wil uitvoeren. Dit zal leiden tot afwijking van de eerder vastgestelde planning.
“Mijn cassave staat te rotten”
Een bijzonder gebelgde cassaveteler laat weten dat haar cassave staat te rotten op de velden. Oogsten heeft niet veel zin, omdat de prijs zo laag is vanwege het hoge aanbod op de lokale markt. “Ik voel mij beetgenomen. Ik heb aan alle eisen voldaan en trainingen gevolgd en toch draait het bedrijf niet. Dit had de president ons toch beloofd”, onderstreept zij. Volgens Madho gaat het om cassaveboeren die niet geregistreerd staan bij IAP die het meeste klagen over verlies van de productie. Er wordt door het bedrijf geen cassave afgenomen van de boeren die niet geregistreerd staan, ter behoud van de kwaliteit van het product. Om geregistreerd te kunnen worden als boer bij de onderneming, moesten de boeren een aantal trainingen gevolgd hebben. Wie de trainingen niet gevolgd heeft, kan de cassave niet kwijt bij het bedrijf.
De medeoprichtster ontkent een zekere lening die afgesloten zou zijn ter opstarting van het bedrijf. IAP is volgens haar een parastataal bedrijf en moet de overheid zorgen voor het kapitaal voor het opstarten en draaien van de onderneming. “Er is geen particuliere lening afgesloten voor de opstart van de onderneming”, aldus Madho. Wel is het zo dat IAP als particuliere onderneming was begonnen, maar daar kwam een verandering begin van 2013. Vanaf die periode zijn, volgens Madho, alle aandelen overgedragen aan de overheid. Dit besluit werd genomen gelet op de noodzaak binnen de landbouwsector. Het bedrijf zou nu vallen onder het ministerie van Financiën. Volgens Madho moet men minder negatief ingesteld zijn en de Surinaamse ondernemingen de kans geven tot bloei te komen.

error: Kopiëren mag niet!