Bezorgdheid ouders vanwege HPV-vaccinatie ongegrond

Bezorgde ouders vanwege HPV vaccinatie (2)
Bezorgde ouders vanwege HPV vaccinatie (3)Onder ouders heerst nog steeds ongerustheid omtrent het landelijk HPV vaccinatiecampagne dat dit jaar van start is gegaan onder scholieren tussen de 9 – 13 jaar. Volgens Lesly Resida, directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), is deze bezorgdheid niet nodig. HPV ofwel Humaan Papilloma Virus, is een ziekteverwekker die erg besmettelijk is en wordt overgedragen tijdens seksueel contact. Het veroorzaakt wratten en kan met behulp van een condoom verhinderd worden tot overgang. Het HPV die baarmoederhalskanker veroorzaakt, is een andere vorm. Mensen kunnen dit virus lang bij zich dragen en overdragen, ook wanneer men ‘het’ veilig doet. Dit komt omdat het virus ook zit op de huid om de geslachtsdelen. Een condoom kan dus niet voorkomen dat men besmet wordt met het type dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Van iedere 100 vrouwen raken er 80 besmet. Er zijn meer dan 80 verschillende soorten HPV en 15 daarvan kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Wanneer men een persoon hiertegen inent, wordt verzwakt infectieus materiaal in het lichaam gebracht zodat het lichaam antigenen opbouwt tegen de ziektemaker en deze kan opruimen. Vaccinatie is dus een preventief middel. Dit is ook de reden waarom het middel geen goede bescherming geeft bij seksueel actieve meisjes en vrouwen. “Kinderen die ouder zijn dan 13 jaar en buiten de leeftijdsgroep vallen, maar nog niet seksueel actief zijn, kunnen nog gevaccineerd worden maar dit gebeurt dan op individuele basis, waarbij de ouders het zelf moeten aangeven”, zegt Resida.
Campagne
De overheid verzorgt de gehele campagne. “De campagne gaat goed, de voorbereidingen komen nu in de tweede fase.” De campagne zal in het nieuwe jaar verder gaan. De campagne bestaat uit drie inentingen die de kinderen krijgen. De vaccinatie gebeurt op alle scholen. In januari zal de tweede inenting plaatsvinden om vervolgens de derde en laatste te verstrekken in mei. Alle scholen in het land worden meegenomen en er is bewust een planning gemaakt om in een schooljaar de hele cyclus rond te krijgen.
Bijwerkingen en allergieën
Veel van de ongerustheid onder ouders ligt bij de mogelijke bijwerkingen en allergieën van het vaccin. “Er zijn geen bijwerkingen geconstateerd in Suriname”, aldus Resida. “Het vaccin kan bijwerkingen en allergieën veroorzaken, maar er zijn internationaal geen levensgevaarlijke situaties bekend. Ook niet bij kinderen die allergisch zijn voor kippeneiwit.” Verder laat Resida weten dat tijdens de voorlichtingscampagne de bijwerkingen zijn besproken. “Wanneer die er wel waren geweest, dan had de WHO ook niet geadviseerd om te enten.” Dat de vaccinaties veilig zijn, is ook te merken aan het gegeven dat het om een vrijwillige inenting gaat. De vaccinatie voor het HPV is niet opgenomen in de serie die kinderen nodig hebben om bij een lagere school aangemeld te worden. De mening van het BOG is dan ook dat men hier niet op kon wachten. Hierdoor is er voor gekozen om de inentingen te doen met toestemming van de ouders.
Vaccin op basis van oproep
De vaccinatie tegen het HPV is niet de enige die op basis van oproepen wordt verricht. Deze wordt echter niet via het BOG op een landelijk niveau gecoördineerd. Er zijn vaccinaties die met name aan patiënten met een zwakkere gezondheid verstrekt worden. Hart- en longpatiënten zijn een kwetsbare groep wanneer het gaat om griep. Griep is ook een virus en kan een hart- en longpatiënt, die al een verzwakte gezondheid heeft, dusdanig ziek maken dat het levensgevaarlijk wordt. Er bestaat geen centraal oproepsysteem voor het verstrekken van de griepprik. Het BOG gaat ervan uit dat de patiënten die het nodig hebben, bekend zijn bij de huisarts of specialist. Van daaruit verwacht het BOG dat er een oproep wordt verzonden om eens per jaar de griepprik te krijgen. “Artsen zijn verantwoordelijk dat de juiste patiënten de griepprik krijgen”, aldus Resida.

error: Kopiëren mag niet!