Yeltsin ligt op sterven

Boris was ‘huisgenoot’ van de familie Perreira. Broertje Yeltsin ligt op sterven (foto: Familie Perreira)
Boris was ‘huisgenoot’ van de familie Perreira. Broertje Yeltsin ligt op sterven (foto: Familie Perreira)
Yeltsin, de laatste Bengaalse tijger van Suriname in de Paramaribo Zoo, is ernstig ziek. Hij lijdt aan heupdysplasie. Het is een aangeboren afwijking waarbij het heupgewricht onvoldoende ontwikkeld is. Dit is een pijnlijke aandoening en verslechtert naarmate het dier ouder wordt. Eerder dit jaar is broer Boris komen te overlijden door nierfalen. Dit maakt Laurence Pereira, oud-voorzitter van de organisatie ‘Friends of the Paramaribo Zoo’, wereldkundig. Het zijn mijn tijgers”, laat Pereira weten aan Dagblad Suriname. “Ik heb ze verzorgd en terug gebracht naar de dierentuin. Ik heb ze van klein tot groot verzorgd. Ze kwamen van de dierentuin maar waren ondervoed. Ik heb ze toen groot gebracht.”
Pereira heeft een melkveeboerderij en nam de twee tijgers op in zijn gezin. De wilde dieren werden op zijn boerderij grootgebracht zoals katten. Ze liepen in huis rond en tussen de koeien. Ze lagen zelfs op bed. Dit alles met de toestemming van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Dit was meer dan 15 jaar geleden en is nu een ondenkbare situatie. Tegenwoordig worden geen wilde dieren meer met de hand opgevoed, omdat dit de dieren schade toebrengt.
Toch had Pereira de dieren liever gehouden, “maar het probleem is dat ze op een gegeven moment 12 kilo vlees per dag aten”. Volgens hem was de afspraak dat hij ze terug zou geven aan de Zoo. De organisatie Friends of the Paramaribo Zoo is stopgezet, omdat niemand in de voetsporen van Pereira wilde treden.

error: Kopiëren mag niet!