Campagne Jeugdparlementsverkiezingen neemt toe

Op 10 december 2013 wordt voor de vierde keer de verkiezingen georganiseerd voor het Nationaal Jeugdparlement. Over geheel het land kunnen jongeren tussen 12 en 25 hun stem brengen op 142 kandidaten, verdeeld over 10 districten. Landelijk zijn er 258 stembussen. De organisatiecommissie laat in een persbericht weten dat de stembiljetten intussen af zijn. Het afgelopen weekend waren de jongeren van de promotiecommissie actief met de awareness campagne op het IOL-terrein, Adek en het centrum van de binnenstad, Lelydorp en Hermitage Mall.
Bij deze verkiezing is er voor het eerst geld vrijgemaakt door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken om promo-artikelen te verschaffen aan de kandidaten. Dit om alle kandidaten een gelijke kans te geven. Jongeren kunnen zich op de verkiezingsdag identificeren met hun ID-kaart, paspoort, rijbewijs, familieboek, SZF-kaart of kaart van het Nationaal Zorgstelsel. De stembussen op de scholen zijn open van 08:00 tot 13:00 uur en de overige stemlocaties van 08:00 tot 18:00 uur.
Bij de afgelopen jeugdverkiezingen was de opkomst nooit meer dan 30%. De awareness campagne is om de opkomst te verhogen. Aniel Ghisaidoobe zegt dat vergeleken met de algemene vrije en geheime verkiezingen er heel weinig geld is vrijgemaakt. Het is wel meer dan de vorige keren. ‘Maar door effectief en creatief om te gaan met het geld en de beschikbare middelen lukt het wel.’ Een klacht die veel in het verleden voorkwam, is dat de kiezers niet bekend waren met de kandidaten. In tv –en radiospotjes van 45 seconden tot een minuut komen alle kandidaten aan het woord om hun visie te delen met de jongeren.
122.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar moeten hun stem uitbrengen op de kandidaten. De vorige voorzitters van het Jeugdparlement waren Melvin Bouva en Dhiradj Soekhai. Derryl Boetoe is de huidige voorzitter.
Op 14 en 15 november werd in Suriname de Youth Council Meeting gehouden in Unasur-verband. In de regio is Suriname het enige land met een jeugdparlement. Brazilië en Argentinië waren zeer enthousiast over het model dat Suriname presenteerde.

error: Kopiëren mag niet!