Lilien Artist beste in Inheemse Klederdracht Contest

1 Lilien Artist beste in Inheemse Klederdracht ContestAfgelopen weekend vond in de Congreshal de derde editie plaats van de Inheemse Klederdracht Contest. De winnaar is geworden Lilien Artist. Ze ging naar huis met een trofee en een bedrag van SRD 3.000. De rest van de top 3 kreeg bijvoorbeeld prijzen als een naaimachine. Artist werd gevolgd door Nolda Joenakame, Josta Jubithana en Cindy Biswane. De avond was redelijk bezocht. Bij het publiek viel ook de hoofdtooienshow in de smaak. Het volgende evenement staat gepland voor 2015.
Coördinator van de avond, Ricky Chan Yet Soe, is razend enthousiast. “ We hebben dit jaar een heel deskundige jury weten te vormen. Deze bestaat onder andere uit Remko Sintmaartensdijk, Janelle Oosterling en ook nog Michael Kioe A Sen.” De drie genoemden zijn professionals uit de Surinaamse fashion industrie.“Het is daarnaast ook bijzonder dat er dit jaar voor het eerst drie heren zijn die mee hebben gedaan als ontwerpers.”
Volgens jurylid Remko was het een leuke avond. “Het was voor mij de eerste keer dat ik in een jury zat. In eerste instantie snapte ik de link tussen mij en het Inheemse niet. Maar mij werd uitgelegd dat het ook zou gaan om galakleding. Dat past meer binnen mijn straatje en we hebben van te voren een goede briefing gehad over de beoordelingscriteria. Wij als jury hebben dus vooral gelet op techniek en vorm, mode en creativiteit en als laatste punt cultuur.” De ontwerper geeft verder aan dat hij blij is met de uitslag, maar het was wel lastig omdat alles qua punten en looks vrij dicht bij elkaar lag. Verder was hij erg verrast hoe de ontwerpers het punt ‘mode’ hebben verwerkt in hun Inheemse ontwerpen. “Hoe ze gebruik hebben gemaakt van kleur, techniek en materiaal vond ik ook bijzonder.”

error: Kopiëren mag niet!