Andre Misiekaba: ‘Huisvesting grootste probleem in Suriname’

Andre MisiekabaEr zijn volgens de NDP-parlementariër Andre Misiekaba 15.000 tot 30.000 woningzoekenden in Suriname. In Suriname worden de huizen vanaf Euro 200 tot Euro 300 verhuurd. ‘Dat is moordend voor een burger met een loon van SRD 1.500. Over het algemeen is het zo dat iemand één derde moet uitgeven voor huurloon, maar 60% van het salaris kan niet.’ Misiekaba gaf aan dat als de regering niet zo snel huizen kan bouwen als beloofd er andere oplossingen zijn. ‘De regering kan in zo een geval grond uitgeven en de mensen laten kiezen uit verschillende bouwmodellen. Het bouwen van de huizen moet wel onder toezicht van de regering gebeuren om krottenwijken te voorkomen. Woningnood is het grootste probleem in het land’, zegt Misiekaba.
De parlementariër wil zich verder bij de komende begroting ook sterk maken voor de ruimtelijke ordening in woonwijken en werkloosheid onder de jongeren. Het kan er bij de Misiekaba niet in dat er grote panden komen te staan in woonwijken. Het is volgens de parlementariër nu tijd dat we onze woonwijken ruimtelijk moeten ordenen. Hij noemt het een vorm van geweld wat de mensen moeten meemaken in de woonwijken. Misiekaba is nu bezig de verschillende wetgevingsstukken te bestuderen en praat met deskundigen hierover om bij de begrotingsbehandeling met voorstellen te komen.
Elk jaar levert onze universiteit een batterij aan juristen, public administrators en economen. De pasgeslaagden zitten echter zonder een baan. Dit zou volgens de NDP-parlementariër komen doordat politiekloyalisten de plekken bezitten. Loyalisten moeten wel een plek krijgen, volgens Misiekaba, maar alleen is het niet goed als het geheel ambtenarensysteem bestaat uit politieke loyalisten. De regering subsidieert 90% van het inschrijfgeld op Adek en het is dan zonde als de mensen niet worden ingezet. De richting Public Administration is 20 jaar geleden speciaal ingesteld om de ambtenaar ambt te versterken. De regering is de grootste werkgever. Op de vraag als we daarvan moeten afstappen, zegt de parlementariër dat er bij elke begroting wordt aangegeven dat er veel mensen met pensioen gaan.

error: Kopiëren mag niet!