Santokhi typeert Bouterse als ‘Ali Baba en de 40 rovers’

1 Santokhi typeert Bouterse als 'Ali Baba en de 40 rovers'‘Ali Baba en de 40 rovers’, zo typeerde voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) president Desi Bouterse en zijn team tijdens de VHP-vergadering het afgelopen weekend te Paradise, Nickerie. Met de 40 rovers doelde op de 15 ex-ministers die naar huis zijn gestuurd en de 17 ministers die thans deel uitmaken van de regering. Dit alles komt op 32. Ruwweg geschat kunnen 8 ministers verwachten dat zij de laan uitgestuurd kunnen worden door de president vooral tegen de achtergrond dat de president een geschiedenis heeft van het vervangen van ministers.
De VHP’er had geen goed woord over voor het staatshoofd. In niet mist te verstane bewoordingen gaf hij mee dat de VHP al aardig op weg is om het roer in het land over te nemen. De bouw van de brug naar Guyana is voor Santokhi een project om een njang te maken. Tot grote hilariteit van de VHP’ers zei Santokhi dat Bouterse niet eens in staat is om een kleine brug te bouwen, laat staan één naar Guyana. Njang maken bij kleine projecten zou moeilijk gaan, bij grote projecten kan je feilloos 5 tot 10 miljoen dollars in je zak laten verdwijnen.
‘De vernietiging van de rijstsector’ werd eveneens door de VHP-voorzitter aangekaart. In het prille begin toen deze regering aanzat, werd door het parlement een delegatie gestuurd naar Nickerie ter oriëntatie. Als delegatieleider zat aan, de minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, die indertijd parlementariër was.
Ook de misstanden binnen het onderwijs werden aangehaald door de VHP-voorzitter. Zo is aan een persoon een bedrag van 10 miljoen Euro uitbesteed om enkele weken in Nederland te vertoeven. ‘Die kocht afgedankte boeken van Nederland voor een bedrag van 9 miljoen. Deze boeken liggen thans te verrotten.’ Wanneer Santokhi de kwestie van de naschoolse opvang bespreekt, schaamt hij zich diep. Want het zijn collega-parlementariërs van hem die het project naschoolse opvang coördineren. Zij zouden grof geld zitten maken over de ruggen van de leerlingen heen. In plaats van dat de kinderen een kwalitatief goede portie krijgen, wijst de realiteit uit dat zij genoegen moeten nemen met een eenvoudig en goedkoop maaltijdje. Santokhi weet dat al de assembleeleden hun families hebben ingeschakeld om de porties te bereiden.
Santokhi was ook kritisch tegenover de minister van Justitie en Politie. ‘Hij is een minister niet waard’, uitte hij op een gegeven ogenblik. Hij nam daarbij in ogenschouw het feit dat een Juspol-minister de rechterlijke macht niet kan bespreken. De griffie, de politie en de penitentiaire ambtenaren zitten met pijnpunten. De minister zou niet in staat zijn om hun problemen op te lossen. ‘Hij heeft een opening gevonden bij de brandweer waar hij een njang kan maken’, aldus Santokhi doelend op de attributen die voor de brandweer voor een heel hoog bedrag zijn aangeschaft.
Ook de gezondheidssector werd aangekaart, met name het al jaren door de president aangekondigde ziekenhuis in Wanica. Niet lang terug deelde de president zelfs mee dat de eerstesteenlegging op 25 november 2013, tijdens de afgelopen Srefidensi-viering, zou plaatsvinden. Dit heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Volgens Santokhi is er slechts sprake van misleiding. Bij het Streekziekenhuis Nickerie zou er een angst bij Nickerianen zijn om behandeld en geopereerd te worden. ‘De regering moet investeren in het ziekenhuis’, aldus Santokhi.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!