Open brief Atiecomité Surland Nickerie aan president

Geachte president,
Wij staan nu aan de vooravond van de privatisering van het Surinaams Bacovenbedrijf Surland NV (nu geheten Stichting Behoud Bananensector: SBBS). Wij, arbeiders gebundeld in het actiecomité, zijn van mening dat wij gewoon voor de gek zijn gehouden door de vorige regeringen. Het bedrijf werd in april 2002 met een ad hoc besluit door de VHP gesloten. In die tijd, zoals een ieder weet, was de heer Jiwan Sital de vakbondsleider en was hij intensief begonnen met zijn politieke partij PVF. Om hem politiek een kopje kleiner te maken was voor de machthebbers de enige oplossing het bedrijf te sluiten. PVF kreeg binnen korte tijd groot draagvlak en de VHP had duidelijk door dat dit een bedreiging voor haar vormde. Na de sluiting ben ik (Baidjoe Sieuwradj van het actiecomité, red.) constant bezig geweest om brieven te schrijven aan de toenmalige machtbebbers met nul op het request. Het bedrijf is op 30 september 2002 weer opgestart met nieuwe arbeiders en met nieuwe contracten. Bijkans 2.500 mensen waren direct en indirect brodeloos gemaakt. Om de vakbond buiten het bedrijf te houden werd de naam omgetoverd in een stichting. Na veel aandringen van het personeel nu zien wij dat er een paar jaren later toch een vakbond is gekomen.
Men heeft ergens in 2004 een klein gedeelte van de achterstallige lonen uitbetaald. Het leek wel een bedrag gewoon uit de lucht gegrepen, want er was niet eens een specificatie/loonopbouw aangegeven. De arbeiders waren verplicht voor ontvangst hun handtekening te plaatsen op een formulier waarin aangegeven was dat vanaf die datum de arbeiders geen tegoeden meer hebben in het bedrijf en dat ze per die datum met ontslag zijn. In principe heeft men misbruik gemaakt van de zelf gecreëerde situatie en daarna de gemoederen gesust met een korrel: eerst een paar jaren brodeloos maken en daarna toeslaan. President, wij zijn er heilig van overtuigd dat U het daarheen zal leiden dat het betaald wordt, voordat het bedrijf geprivatiseerd wordt.
De twee voorgaande Front-regeringen hebben het niet kunnen doen, integendeel hebben ze de arbeiders misbruikt. Immers tijdens de politieke propaganda is zelf door U aangegeven dat als de NDP in het machtscentrum zou komen, het uitbetaald zou worden. Er zijn mensen die daar 30/ 40 jaren hun krachten hebben gegeven en tot nu toe geen pensioen ontvangen. Er werd ook elke maand een bedrag verplicht ingehouden van elke arbeider voor een begrafenisfonds. Niemand weet wat er met die gelden is gebeurd.
Ik hoop dat er zo spoedig mogelijk een beslissing wordt genomen en de zaken goed onderzocht worden en U uw belofte naar deze groep mensen toe in deze regeerperiode nog nakomt.

error: Kopiëren mag niet!