Wereld Aids Dag 2013: Alles draait om een gezonde leefstijl!

In Suriname is het thema van Wereld AIDS Dag (1 december) ook dit jaar “Ik Kies!… voor een gezonde leefstijl”. Wie gezond leeft, kiest voor veilig vrijen, maar ook voor gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, weinig of geen alcohol gebruiken en afblijven van drugs.
Steeds meer Surinamers weten dat HIV een chronische ziekte is, waarvan de behandeling wordt gecombineerd met de zorg voor andere chronische ziekten zoals diabetes (suikerziekte) en hypertensie (hoge bloeddruk). HIV is goed onder controle te houden met medicijnen.
Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de dienstverlening voor vele mensen die leven met HIV – dat zijn er ruim 1500 – volledig laten opnemen in de bestaande gezondheidszorg. Zo hoeven mensen niet langer weg te blijven uit angst voor discriminatie en vooroordelen.
Zwangeren vormen een bijzondere groep: in Suriname moet elke zwangere worden getest op HIV. Wanneer de zwangere vrouw HIV-geïnfecteerd is, volgt behandeling om overdracht van HIV van moeder op kind tegen te gaan. In Suriname is deze aanpak succesvol: in 2013 is geen enkele baby met HIV geboren.
Het ministerie van Volksgezondheid wijst de bevolking via de media op het belang van een gezonde leefstijl. Veilig seksueel gedrag is daar een onderdeel van. Dat geldt voor jongens, meisjes, mannen en vrouwen: iedereen die seksueel actief is, moet veilig vrijen. Verder is het belangrijk dat iedereen zich regelmatig laat testen op HIV.
Wereldwijd staat Wereld AIDS Dag, net als vorig jaar, in het teken van “Getting to Zero”. Dat wil zeggen: ‘zero’ discriminatie, ‘zero’ sterfte en ‘zero’ nieuwe infecties – dus ook niet in Suriname! “Kies!… voor een gezonde leefstijl”.
Om het belang van een gezonde leefstijl te benadrukken, worden op en rond Wereld AIDS Dag in het hele land activiteiten georganiseerd.
Jongeren in Wanica, Nickerie en Paramaribo krijgen op 29 november een krant aangeboden door de Umooja Foundation for Youth Development. Deze stichting werkt ook aan een peer education-programma waarbij jongeren voorlichting geven aan andere jongeren.
Op VOJ- en VOS-scholen in Nickerie presenteren de Stichting WIN en het Nickerie AIDS Team op vrijdag 29 november voorlichting en een lesbrief, met financiële ondersteuning van de Amerikaanse ambassade.
In Para en Wanica concentreren de activiteiten in verband met ‘Wereld Aids Dag’ zich op 8 december in Pikin Poika, waar het dorpsbestuur een Healthy Day organiseert, met een “beurskarakter”. De dag is vooral bestemd voor de bewoners van Pikin Poika, Reeberg, Javaweg, Lelydorp en andere buurten in de omgeving. In Saramacca kunnen de bewoners van Creola, Uitkijk en omgeving zondag voor informatie terecht bij JOCRO (de organisatie voor Jongerenontwikkeling Creola en Omgeving). Het Gezondheidsinformatiecentrum Libi! van het ministerie van Volksgezondheid ondersteunt deze dag met de mobiele unit.
Op de hoek van de Steenbakkerijstraat geeft Stichting Double Positive op 30 november informatie, condooms en glijmiddel aan elke voorbijganger die daar prijs op stelt. Het hele jaar door kan het publiek hiervoor op weekdagen terecht bij Libi!, het informatiecentrum van het ministerie van Volksgezondheid.
Diverse media besteden aandacht aan Wereld AIDS Dag. Suriname Men United staat op 1 december in de Hermitage Mall om het winkelpubliek voor te lichten over een gezonde leefstijl. Op 6 december verstrekt deze organisatie in Club Night Fever informatie over dit onderwerp aan mannen die seks hebben met mannen. In het George Pindonstadion van Flora kan de jeugd op 1 december meedoen aan een wandelloop en edutainment van de Stichting Jongeren Flora en Omgeving om meer te weten te komen van de mogelijkheden voor een gezonde leefstijl en veilige seks.

error: Kopiëren mag niet!