‘Veestapel Suriname op niveau met importen’

veestapel‘Keurslager zijn, betekent in Suriname dat er goed wordt opgelet wat gekocht wordt. Alleen goed bevleesd vee wordt gekocht. Dit gaat de laatste tijd beter, omdat de overheid de import voor een bepaalde tijd heeft vrij gegeven. Zo kan de veestapel geoptimaliseerd worden”, aldus Martin Wolterstorff, eigenaar van De Keurslager. De lokale veestapel is aangevuld met runderen uit Brazilië. Het resultaat is het feit dat er geen prijsverhoging is genoteerd. ‘Dit is geweldig voor de klant en voor de boer. De Surinaamse boer heeft nu meer inzet om betere dieren te kweken en kan de prijs aanpassen aan de Braziliaanse koe.’
Toch heeft Wolterstorff een paar kanttekeningen over het landgebruik binnen de agrarische sector. “Als je kijkt naar hoe men het land gebruikt, is dat niet optimaal. Op goede landbouwgrond wat relatief duur is, zet men vee en geen gewassen. De heuvelachtige grond die goed is voor het vee, wordt niet gebruikt.” Hiermee worden verbeterpunten geïllustreerd die Suriname op kunnen doen krikken naar een hoger niveau. Dat niveau zit er wel in en zou bij een gestage groei zeker realiseerbaar zijn. Dat is een niveau waarbij Suriname een exportland wordt.
“Goede slachthuizen vormen de eerste stap om via internationale normen te kunnen slachten. Dit is al gerealiseerd, maar bij slachten ontstaat een restproduct dat verwerkt moet worden in worst en blikken”, aldus Wolterstorff. ‘Wanneer Suriname dit kan verwezenlijken, dan kan het vlees gaan exporteren naar andere Caricom-landen. Voor eilanden die aangesloten zijn bij de Caricom, moet bijna alle voeding geïmporteerd worden. Een veestapel die groot genoeg is, zit er voor veel eilanden niet in. Suriname zou gemakkelijk rundvlees naar deze eilanden kunnen exporteren.’
Voor varkens ziet de situatie er zelfs beter uit. “De veestapel is niet alleen op niveau, maar er bestaat eigenlijk ook niet iets als een restproduct. Wat niet verwerkt kan worden als vleesproduct, wordt verwerkt in de worst. Daarnaast gebruiken ook Chinezen veel varkensonderdelen voor onder andere de fa chong, een worst die geroosterd varkensvet is”, aldus Rene Gosens van slachthuis Varross. Varkensvlees is een product dat op verscheidene manier geproduceerd kan worden, wat de afzetmarkt in het Caribisch gebied alleen maar groter maakt. Bij een gestage groei van dit soort activiteiten, moet het mogelijk zijn dat Suriname zijn vlees begint te exporteren.

error: Kopiëren mag niet!