Regering plaatst financiële tijdbom voor volgend kabinet

Met het ondertekenen van de overeenkomst met Newmont/Surgold plaatst de huidige regering een financiële tijdbom voor het kabinet dat na de volgende verkiezingen aantreedt, zegt voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS). Waar het op neerkomt, is dat we heel veel geld van deze samenleving gaan zetten in een activiteit, terwijl de inkomsten van het land, vanwege de mogelijke daling van de olie- en goudprijzen internationaal, drastisch zullen afnemen in komende jaren. Het getreuzel van deze regering de onderhandelingen met Newmont/Surgold af te ronden, kost het land minstens 230 miljoen Amerikaanse dollars extra aan investeringskosten in de gezamenlijke mijnoperatie. ‘We zijn nu langer dan 3 jaar verder en men tekent een overeenkomst, waarbij we een participatie hebben van 25 procent, wat betekent dat de regering slechts 5 procent meer heeft gehad dan de 20 procent die de vorige regering maximaal had bedongen. Opgemerkt dient te worden dat de huidige leiding van het land (NDP) in die dagen (2010) had aangegeven dat de 20 procent die het NF bedongen had, een uitverkoop betekende. De NDP eiste toen minimaal 51 procent van de aandelen op. Rusland zegt dat het getreuzel van de regering ertoe geleid heeft dat de totale investering, die in 2010 nog tussen de 400 – 500 miljoen US$, was een veel groter bedrag is geworden. Rusland: ‘We hebben nu een groot probleem dat niemand in de regering ons een indicatie kan geven van wat de huidige kosten zijn voor opzetten van de mijn met Newmont/ Surgold. Als het daadwerkelijk waar is dat de investeerder zoals uit berichtgeving blijkt met een bedrag van US$ 270 miljoen inkomt, zal Suriname met meer dan US$ 100 miljoen moeten inkomen voor de participatie van 25 procent.’ Rusland is van mening dat de berekening van 270 miljoen aangetoond moet worden.
De NPS-voorzitter zegt dat de regering er rekening mee dient te houden dat we bij een participatie van 25 procent een inputfactor van 1,5 maal erbij komt op het bedrag van 100 miljoen US$. Dit is volgens de NPS-topper een totaal ander uitgangspunt dan dat er was in 2010, waarbij Suriname met ongeveer 120 miljoen voor 20 procent zou participeren. Rusland betoogt dat indien de huidige kosten voor de opzet van de mijn circa 1 miljard zijn en Suriname voor 25 procent wil participeren, ons land 250 miljoen zal moeten bijdragen. Dit brengt het totaal aan investeringskosten op minimaal 350 miljoen US$ dollars. Die bijdrage was in 2010 berekend op 120 miljoen Amerikaanse dollars. Rusland: ‘Daar bovenop bemerken we dat 3 kostbare jaren verloren zijn gegaan en de omstandigheden waaronder geïnvesteerd moeten worden, veranderd zijn. Een van deze omstandigheden is de terugval van de goudprijs per troy ounce van ver boven de US$ 1700 naar minder dan US$ 1300 en waarbij volgens de berichtgeving van de IDB (International Development Bank) van gistermorgen wij rekening moeten houden met een prijs van tussen de US$ 700 en US$ 800 per troy ounce.’ De NPS-topper zegt dat niet te overzien is wat er zal gebeuren als de goudprijs verder daalt. Ik maak mij ernstig zorgen over de grote risico’ s die de huidige regering wil verbinden aan deze business.’

error: Kopiëren mag niet!