Regering kampioen in niet waargemaakte beloften

Goudmultinational Iamgold zal minder betalen voor de levering van stroom. Het bedrijf zal 3 US$ cent minder betalen per kilowattuur aan stroom die door de Staat geleverd wordt. Volgens de nieuwe overeenkomst betaalt de multinational 11 US$ cent in plaats van 14 US$ cent per kilowattuur geleverde stroom. Met deze nieuwe energiedeal vallen de inkomsten van de Staat terug, terwijl het bedrijf de gelegenheid krijgt zijn concurrentiepositie te versterken. De ironie wil dat uitgerekend de huidige regering tijdens de verkiezing met veel bravoure had aangekondigd meer geld te zullen halen bij de multinational. De vorige Nieuw Front (NF)-regering, die met Iamgold een levering van 20 US$ cent per kilowattuur was overeengekomen, werd verweten een uitverkoop van onze grondstoffen te houden. ‘Het volk werd door de huidige machthebbers die toen de oppositie vormden, opgehitst tegen ons’, zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland in een reactie.
Rusland diende in het NF-kabinet als minister van Natuurlijke Hulpbronnen en was ambtshalve direct betrokken bij de onderhandelingen met Iamgold. ‘Toen wij met het bedrijf een speciale energieregeling overeenkwamen, zette de NDP-oppositie het volk op tegen ons. Met deze veel goedkopere deal hebben ze bewezen niet in staat te zijn het maximale voor Suriname eruit te halen.’ Deze regering heeft volgens Rusland weer eens bewezen niet in staat te zijn haar beloften waar te maken. Iamgold Corporation maakte in Canada, Toronto, onlangs melding van de nieuwe agreement voor goedkopere stroom met de Republiek Suriname voor Rosebel Gold Mines.

error: Kopiëren mag niet!