Leakat Mahawatkhan: ‘Deze regering maakt de rijstsector kapot’

‘Deze regering is bezig de rijstsector kapot te maken. Ik vind het alleen jammer dat de rijstboeren dit nog steeds niet beseffen’, geeft rijstproducent Leakat Mahawatkhan te kennen tegenover Dagblad Suriname. Enkele weken terug hadden de rijstboeren, aangesloten bij de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), middels het aanbieden van een petitie de aandacht van president Desi Bouterse gevraagd voor de nijpende problemen binnen de rijstsector. ‘Een petitie aanbieden is water naar zee dragen. Toch bereik je er niets mee’, is Mahawatkhan van oordeel. De realiteit heeft ook uitgewezen dat vanuit de zijde van de president nimmer enige reactie is gegeven.
Mahawatkhan brengt weer in herinnering de vele beloftes die Bouterse heeft gedaan. Een hiervan voor de rijstsector betrof het terugdraaien van de government take. Gedurende regering Venetiaan bedroeg dit SRD 0.90. Momenteel is dat SRD 2.10. Ook schreeuwde Bouterse van de daken dat hij goedkope ureum voor de rijstboeren zou laten halen. ‘Dat heel ding is een flop geworden. Vandaag de dag vind je niet eens ureum. Je moet eerst bestellen en vooruitbetalen anders heb je geen ureum.’
De opkoopprijs van een baal padie bedraagt SRD 55, terwijl de kostprijs SRD 71.43 is. Gevreesd wordt dat de opkoopprijs van SRD 55 zal kelderen naar SRD 45.
In de aangeboden petitie werd door de SPBA gesteld dat de rijstsector aan het afbreken is. In de petitie vragen de padieboeren om compensatie middels het terugdraaien van de belasting op diesel, die gebruikt wordt voor de productie van padie. De kostprijs voor padie is SRD 71.43 en de opkoopprijs voor een baal natte padie is SRD 55. De boeren gingen terug naar het moment waarop president Bouterse zei dat Suriname de voedselschuur zou worden van het Caraibisch gebied. Het begint voor hun nu te lijken op een voedselramp. Harinannan Oemraw, voorzitter van de SPBA, gaf te kennen dat de rijstboeren niet eens hun schulden kunnen aflossen en er daarnaast nog andere verplichtingen hebben. Oemraw hoopt dat de regering een open oor heeft voor de problemen, vooral omdat dit ook de eerste keer is dat ze een petitie hebben aangeboden aan deze regering.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!