‘Leerkrachten nemen meerdere porties mee naar huis’

Het is bijna een Surinaams cultuur te noemen, dat we een bakje eten naar huis meenemen na een feestje of evenement. Zo kreeg Dagblad Suriname de informatie dat er bij de naschoolse opvang behoorlijk veel eten naar huis wordt meegenomen door de leerkrachten. Dit natuurlijk met de bedoeling niet meer te koken en de huisgenoten een portie eten te geven. Het eten wordt voor alle leerlingen van de school besteld en gekookt, echter blijven niet alle leerlingen achter voor de naschoolse opvang. Ondanks de leerkrachten zijn inbegrepen bij het eten, wordt een aantal porties meegenomen naar huis. Dit alles met het belastinggeld van de hardwerkende burgers.
In het binnenland is het eten juist vaak te weinig en in Paramaribo worden de familie en de hond ook gevoed. Frederik Finisie, eigenaar van de één van de gaarkeukens van naschoolse opvang, vertelt dat de kinderen in het binnenland, met name Brokopondo, niet blijven voor de naschoolse opvang, maar na het eten met de noorderzon vertrekken.
Waarom er niet op maat voor de kinderen wordt gekookt, is nog onduidelijk. Het is maar een kleine administratie bijhouden om aan te geven hoeveel kinderen blijven voor de naschoolse opvang. Een bak of twee als overschot gaat nog door de beugel, maar een overschot aan 50 porties is vermorsen op niveau.
Ook op een basisschool te Para zou er enorm worden vermorst. De kinderen komen met bakjes eten en pap naar huis. Een ouder zegt dat haar kind nog nooit met andere groente naar huis is gekomen dan kouseband. ‘Het is altijd nasi, bami, rijst-sardien of rijst-kouseband. Dit, terwijl wordt gezegd dat de maaltijd wordt voorgeschreven door een voedingsdeskundige.’

error: Kopiëren mag niet!