August Boldewijn: ‘Eerst ontwerpwijziging dan dragen van sjerp’

Bestuurskundige August Boldewijn vindt dat de ontwerpwet voor het dragen van de sjerp eerst goedgekeurd en afgekondigd had moeten worden, voordat de president deze invoerde als nieuw waardigheidssymbool van het Surinaamse staatshoofd. Eerst de formele wijziging bij wet, dan het uitvoeren van het gedrag gekoppeld aan die wijziging en niet de omgekeerde volgorde. President Desi Bouterse verscheen bij de Srefidensi-viering in wit overhemd met sjerp als waardigheidssymbool, in plaats van de traditionele ambtsketen. Boldewijn zegt dat een gedetailleerde omschrijving moet worden gegeven over hoe dit nieuw waardigheidssymbool er exact uit moet zien. Als die omschrijving er niet is, kan elke willekeurige persoon bij toeval straks gaan rondlopen in dit nieuwe waardigheidssymbool. Dit zou heel storend kunnen overkomen bij vertegenwoordigers van buitenlandse naties.
De samenstelling van de kleuren en zelfs de chemische samenstelling van de kleuren moet in precieze worden omschreven zijn. Als die nauwkeurige omschrijving ontbreekt, kan het voorkomen dat dit nieuwe symbool anders geïnterpreteerd wordt door presidenten die deze functie na Bouterse zullen bekleden en mogelijk met een sjerp anders dan bedoeld verschijnen op plechtigheden, met alle gevolgen van dien. Boldewijn heeft geen moeite met het wijzigen van het waardigheidssymbool, maar het moet dan wel op de correcte wijze gebeuren. Ook heeft hij geen bezwaar dat die verandering gekoppeld wordt aan zaken van klimatologische aard. Het staatshoofd vindt de sjerp geschikter bij het warme klimaat, dan het dragen van een jas en das met zwaar ambtsketen.

error: Kopiëren mag niet!