Emile Wijntuin: ‘We leven in een papegaaienstaat’

‘We leven in een papegaaienstaat’, is de reactie van ex-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin op de invoering van een sherp door president Desi Bouterse als nieuw waardigheidssymbool voor de hoogste functie in het land. Dit, in navolging op de andere culturen van Zuid-Amerika. ‘Een papegaaienstaat. We nemen net als papegaaien zaken klakkeloos over.’ Wijntuin is gekant tegen de verandering van het waardigheidssymbool. De politicus zegt dat het zware ambtsketen bij het begin van de nieuwe republiek in 1975 is geïntroduceerd bij wet. ‘Wil men het vervangen, dan moet men met valide argumenten komen, gebaseerd op de wet’, reageert Wijntuin voorts.
De president handelt volgens de ex-parlementsvoorzitter in strijd met het protocol. En dat doet het staatshoofd vaker. Wijntuin noemt als voorbeeld de officiële parade tijdens de viering van de onafhankelijkheid. Overal ter wereld gebeurt dit in de hoofdstad waar de regering van een land zetelt. Het is een gebruik waar alle regeringen zich aan houden. President Bouterse heeft sinds vorig jaar ervoor gekozen de parade te verschuiven naar de districten. Vorig jaar werd de parade in Nickerie gelopen, dit jaar viel de eer te beurt aan Para. Wijntuin: ‘Kijk maar naar Nederland, daar wordt de parade elk jaar gehouden in Den Haag, in Venezuela gebeurt dat in Caracas.’
Wijntuin heeft geen goed woord over voor de handelingen van Bouterse. ‘Hij introduceert dingen zonder rekening te houden met de Grondwet.’ De moederwet geeft duidelijk aan hoe gehandeld moet worden, maar de president wijkt volgens de politicus daar vaak van af. Deze president heeft heel wat ideeën die in strijd zijn met de Grondwet. De handeling van Bouterse om na de invoering van de sherp een grondwetswijziging in te dienen, noemt Wijntuin het spannen van het paard achter de wagen. ‘Zo handel je niet.’
Wijntuin zegt dat het staatshoofd precies zo gehandeld heeft in de kwestie van het ontslag van de minister van Financiën. ‘Eerst wordt de minister van Financiën weggestuurd, vervolgens gaat het staatshoofd zoeken naar een andere. ‘En tot op dit moment kan hij geen minister van Financiën vinden. Nota bene is de minister van Financiën na de vicepresident, de tweede man in het kabinet. Wat mij ook verbaast, is dat de ontslagen minister van Financiën na ruim een maand nog steeds niet gezegd heeft wat de redenen waren voor haar vervanging’, aldus Wijntuin.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: