Openbare ruimte als toilet

Openbare ruimte als toiletIs wildplassen strafbaar?
Het gebeurt in veel steden, dat mensen langs de weg of tegen een gebouw aan plassen. Mensen? Vooral mannen. Dames zijn wat dat betreft iets meer bescheiden. In Amsterdam is er een speciale toiletshop, in de meest sjieke winkelstraat van Amsterdam, de Kalverstraat. Daar kan men tegen betaling gebruik maken van een zeer goed onderhouden toilet.
Hygiëne
Daarnaast zijn er verspreid door de stad diverse urinoirs voor mannen maar ook gewone WC’s waar men kan voor een goede boodschap of voor de dames. Hier in Paramaribo laat dat te wensen over. Er zijn te weinig openbare toiletten en als ze er zijn, dan laat de hygiëne flink wat te wensen over!
Plaatsen maar ook onderhouden
Enkele ondervraagden op straat gaven aan dat er dringende behoefte is aan meer faciliteiten, bijvoorbeeld bij de brug. Dagelijks zit men in de file. “Ik snap dat er geen WC op de brug komt maar het zou wel handig zijn als er aan beide kanten van de oever een WC zou worden geplaatst. En niet alleen geplaatst, maar ook onderhouden!” Anderen klagen over het feit dat de stad als openbaar toilet wordt gebruikt. “Zeker het gedeelte bij de Dr. Sophie Redmondstraat. Dat is echt erg. Vooral de stank!”
Zijn er sancties?
Ook komt naar voren dat men vindt dat er een sanctie moet komen op wildplassen. Volgens mevrouw Sabajo van de Dienst Voorlichting van het Korps Politie Suriname is dat er nog niet. “Nee, het is niet strafbaar. Nog niet! Het is wel opgenomen in het concept-wetboek van strafrecht, maar het is nog niet ingegaan. Er staat dus nog geen enkele boete of sanctie op, omdat het nog niet van kracht is.”
Een week detentie als straf!
Volgens de ondervraagden mag er een fikse boete op. “Geef ze een week detentie!”, zegt één van de dames. “Nee, zo erg hoeft het nou ook weer niet, maar een flinke boete zou wel op zijn plaats zijn. Zo een tweehonderd SRD of zo!” Ze krijgt bijval van haar vriendin:”Ja, inderdaad, dan doen ze het gelijk niet meer!”
De rivier waar we in wassen, baden, vissen en zwemmen
Totdat de wet ooit wordt aangenomen, zijn we dus afhankelijk van het moreel besef van vooral de mannen. We kregen te horen dat bijvoorbeeld de rivier ook uitkomst biedt. Maar dat is toch dezelfde rivier waar men ook kleren wast, vissen uit vangt en in zwemt?

error: Kopiëren mag niet!